Разлика помеѓу преработките на „Едначење по звучност“

с
нема опис на уредувањето
с
с
Според звучноста согласките се делат на безвучни,звучни и сонатни. Безвучните и звучните согласки образуваат [[корелативни парови]]. Секоја безвучна согласка, освен ''х'', има свој звучен парник. Тие парови се:
 
{| {{align|center}}
|-
! bgcolor=#ccccff colspan=11 style="text-align:center;" | [[корелативни парови]]