Борба на македонскиот народ против Цариградската патријаршија: Разлика помеѓу преработките

нема опис на уредувањето
Нема опис на уредувањето
'''Борбата против Цариградската патријаршија''' започнала во средината на [[19 век]], таа била водена од страна на населението во [[Македонија]] со цел да се отстрани црковната власт на [[Цариградска Патријаршија|Цариградска патријаршија]] која со себе го носела погрчувањето. Во текот на овие борби едно од главните барања било да се оновиобнови некогашната [[Охридска архиепископија]], иа макеоднскитемакедонските епархии да подпаднат под нејзина јуриздикција.
 
==Барања==
 
== Почеток на борбите ==
 
Во [[1859]] година Димица напишал една книга на грчки јазик во која го истакнал незаконското укинување на [[Охридска архиепископија|Охридската архиепископија]] притоа побрал неселението да се откаже од [[Цариградска Патријаршија|Цариградска патријаршија]], да престане да и го плаќа црковниот данок од 3 000 гроша и повикал за обнова на [[Охридска архиепископија|Архиепископијата]].
 
Борбата за обнова на [[Охридска архиепископија|Охридската архиепископија]] особено била силна во Охрид и охридско бидејќи таму биле силни сеќавањата за една автохтона црква. На чело на овие борби во Охрид застанал учителот [[Јанаки Стрезов]] и струшкиот учител [[Димитар Миладинов]]. Миладинов иако бил учител во Струга сепак тој успеал да ја добие наклонетоста на охридските еснафи но набргу во 1861 година Миладинов бил наклеветен дека е агент на [[Русија]] и дека го повикувала населението на бунт против турската власт, поради тоа бил затворен во [[Цариград]].
 
По неговото затварање Македонците кој живееле во [[Цариград]] се обиделе да влезат во зградата на [[Цариградска Патријаршија|Патријаршија]] но биле разбиени дел од нив избегале, а дел биле фатени и протерани на [[Света Гора]], посебно оние кој биле родум од [[Охрид]].
 
Во [[јануари]] [[1862]] година Димитар и неговиот брат [[Константин Миладинов]] кој дошол да го ослободи, а потоа и тој затворен, умреле во затворот во [[Цариград]].
 
 
Во [[1859]] година [[Кукуш|кукушани]] со подршка на францускиот конзул испратиле барање до [[папа]]та да си ги запазат верските обреди и црковно - словенскиот јазик во црквите, а во замената тие да ја признаат [[Папа|папската власт]]. Бил постигнат договор по што во [[Кукуш]] била формирана првата унијатска општина <ref name="KUKUUNI"><small>''Славко Димевски, Кукушката унија од 1859 ( По повод 100 - годишнината од настанот) ГИНИСК, III, бр. 2, 1960''</small></ref> .