Борба на македонскиот народ против Цариградската патријаршија: Разлика помеѓу преработките

(Создадена страница со: '''Борбата против Цариградската патријаршија''' започнала во средината на 19 век, таа ...)
 
По смрта на браќата Миладиновици на чело на антигрчкото движење во Охрид застанал [[Григор Прличев]]. Тој држел говори пред охриѓани во кој ги нападнал грчките митрополити, напишал една песма за [[Охридска архиепископија]], а успеал да ги убеди и тамошните еснафи да се содаде посебна каса која требало да ја финансира антифанариотската борба. Во [[1867]] година Охрид и охридско ги прекинале врските со [[Цариградска Патријаршија|Патријаршија]], а во [[1869]] година се формирала црковно-училишна општина за раководење на црквите и училиштата во [[Охрид]] и пошироко. Во почетокот самата оваа оптина себеси се титулирала како ''Охридска архиепископија''.
 
Во тој период од [[Цариградска Патријаршија|Патријаршија]] се откажале и [[Скопје]], [[Прилеп]], [[ШтипБитола]] и други градови[[Крушево]].
 
== Извори ==