Википедија:Неутрална гледна точка: Разлика помеѓу преработките

Избришана содржина Додадена содржина
с „принцип“ -> „начело“, види:ВП:СЧ (Википолитика)&oldid=1101097
с Бот Додава: ckb:ویکیپیدیا:بێلایەنانەبوونی ڕوانگە Менува: ur:منصوبہ:متعادل نقطۂ نظر; козметички промени
Ред 6:
Официјално начело на [[Википедија]] е дека сите статии треба да бидат напишани според '''неутрална гледна точка'''. Според основачот на Википедија, [[Џимбо Велс]], НГТ е апсолутна и за неа не важи компромис. Видете [http://mail.wikipedia.org/pipermail/wikien-l/2003-November/008096.html] (на англиски).
 
== Вовед ==
Политиката на '''неутрална гледна точка''' означува дека сите статии треба да бидат пишувани, без [[предрасуда|предрасуди]], прикажувајќи ги, праведно, сите гледни точки.
 
Ред 14:
 
 
=== Основниот концепт на неутралноста ===
 
Во Википедија, ги користиме зборовите "непристрасен" и "неутрална гледна точка" на прецизен начин што е различен од вообичаеното разбирање:
Ред 20:
:Статиите без предрасуди ги ''опишуваат'' дебатите праведно, наместо да се ''залагаат'' за некоја страна на дебатата. Бидејќи сите статии се уредувани од луѓе, ова е тешко бидејќи луѓето се инхерентно пристрасни.
 
==== Оригиналната изјава за политиката на НГТ ====
 
''Општата енциклопедија е збир на синтетизирано знаење прикажано преку неутрална гледна точка. Колку што е возможно, енциклопедиското пишување треба да стои настрана од завземање на некој одреден став, '''освен''' ставот на неутрална гледна точка.''
Ред 36:
''[[Џимбо Велс]], основач на Википедија''
 
=== Зошто Википедија треба да биде непристрасна? ===
 
Википедија е општа енциклопедија, што значи дека таа е приказ на човечкото [[знаење]] со извесен степен на генерализација. Но човечките суштества не се сложуваат за различни случаи; кај секоја тема за која постојат конкурентски гледни точки, секоја гледна точка прикажува различна идеја за тоа што е вистината, и толку колку што нејзините гледишта се спротивни на останатите, толку нејзините припадници веруваат дека останатите гледни точки се ''погрешни'' и затоа не се ''знаење''. Кога постои разидување за тоа што е вистина, тогаш има разидување за тоа што ја гради вистината. Википедија функционира бидејќи таа е заедничка работа; но, додека соработуваме, како може да го решиме проблемот на бескрајните "[[војни на изменување]]" (edit wars) во кои една личност тврди p, додека некоја друга личност го менува текстот така што тој тврди не - p ?
Ред 48:
Постои и друга причина за да се посветиме на оваа политика. Имено, кога на читателите им е јасно дека не очекуваме од нив да прифататат одредено мислење, тоа ги ослободува да размислат, охрабрувајќи ја нивната ''интелектуална независност''. Тоталитарните влади и догматските институции насекаде може да најдат причини да и' се спротистават на Википедија, ако успееме во спроведувањето на нашата непристрасна политика: претставувањето на многу конкурентни теории за различен спектар на теми сугерира дека ние, креаторите на Википедија, веруваме во способноста на читателите сами да го формираат своето мислење. Текстовите што прикажуваат повеќе гледни точки правично, без да бараат читателот да прифати некоја од нив, се ослободувачки. Неутралноста е против догматизмот, и скоро секој кој работи на Википедија може да се сложи дека ова е добро.
 
== Што е неутралната гледна точка? ==
 
Одговорот на ова прашање не е очигледен, и често се јавуваат недоразбирања. Постојат многу останати валидни интерпретации за "непристрасно", и "неутрално". Поимот на "непристрасно пишување" што ја сочинува оваа политика на Википедија е "претставување на спротиставените гледишта без да се донесуваат заклучоци за нивната точност". Ова бара понатамошно разјаснување, и тоа расјаснување следи во наредниот дел од текстот.
Ред 70:
Политиката на неутрална гледна точка не е да се кријат различните гледни точки, туку да се прикаже различноста на гледните точки. Во случај на контроверзи, јаките страни и слабите страни на секоја страна ќе бидат прикажани, без да се завземе страна. Фактите, сами по себе, се неутрални, но едноставната акумулација на факти не може да биде неутрална гледна точка. Ако само се прикажат фактите на една гледна точка во една статија, статијата сѐ уште не би била неутрална.
 
== Витална компонента: добро истражување ==
 
Многу битки меѓу гледните точки би биле многу полесни преку практикување на добро истражување. Фактите не се гледни точки сами по себе. Затоа, лесен начин да се избегне давање на изјава што промовира нечија гледна точка е да се најде угледен извор и да се цитира изворот. Ова е лесен начин да се опише страна на дебатата без да се промовира гледиште. Трикот е да се најдат најдобрите и најугледните извори, колку што е возможно. Обидете се во библиотеката да најдете добри книги и статии од весници, и барајте ги онлајн изворите на кои најмногу може да се потпрете. Малку теренска работа може да заштеди многу време при оправдувањето на некоја подоцнежна изјава.
Ред 76:
Уште една важна напомена е дека иако еден факт не е гледна точка сама по себе, додавањето на факти, без разлика колку добро цитирани, само од една страна на дебатата е проблем на прикажување на само една гледна точка. Најдете факти што не се ни од едната ни од другата страна и '''цитирајте го изворот'''.
 
== Едноставна формулација ==
 
Понекогаш даваме алтернативна формулација на политиката на непристрасност: тврдете факти, вклучувајќи и факти за мислења, но не ги бранете мислењата сами по себе. Постои разлика меѓу факти и вредности, или мислења. Под "факт", ние мислиме "дел од информација за кој не постои сериозен спор". Во таа смисла, дека некоја анкета произвела испечатен резултат е факт. Дека Марс е планета е факт. Дека Сократ бил философ е факт. Никој сериозно не спори за некое од овие нешта. Затоа, ние можеме да се осеќаме слободни да ги ''тврдиме'' фактите, колку што можеме.
Ред 88:
Но, не е ''доволно'', да се искаже политиката за непристрасност на Википедија, со самото тоа што ќе се каже дека ние треба да искажуваме факти, а не мислења. Кога се искажува факт за ''мислење'', важно е ''исто така'' да се искажат факти за ''конкурентските мислења'', и тоа на тој начин да не се наведува дека некои од тие мислења е точно. Исто така е генерално важно да се наведат фактите за причините позади гледиштата, и да се разјасни кој стои зад нив. (Често најдобро е да се цитира истакнат претставник на гледиштето).
 
== Правичност и добронамерен тон ==
 
Ако имаме намера да ги опишеме споровите правично, ние треба да ги прикажеме конкурентските гледишта со конзистентно позитивен, добронамерен тон. Многу статии завршуваат со коментар на едната страна, ''иако'' се прикажани двете гледни точки. Дури и кога темата е прикажана со факти, а не со мислење, статијата сѐ уште може да зрачи со една позиција преку избор на кои факти ќе одат, а кои не, или уште посуптилно преку нивната организација; на пример, одбивање на спротивните гледишта, преку правење да изгледаат многу полошо отколку да би биле собрани во секција за спротиставени мислења.
Ред 94:
Наместо тоа, ние би требало, да пишуваме статии со тон со кој ''сите'' позиции се задоволително прикажани, со тоа што би требало да се има ум квалификацијата за екстремно малцинските гледишта. Да ги прикажеме сите значајни, конкурентски гледишта добронамерно. Ние можеме да пишуваме со став дека тоа и тоа е добра идеја, со исклучок на тоа што од гледиштето на некои недобронамерници, подржувачите на односното гледиште го превиделе тој и тој детал.
 
== Опишување на мислења за делата на некои луѓе ==
 
Посебен случај е изразувањето на естетските мислења. Статиите на Википедија во врска со уметност, уметници и други креативни теми (на пр. музичари, глумци, книги, итн.) тендираат да бидат занесени. На ова не е местото во една енциклопедија. Ние може да не се сложиме дека тој-и-тој не е најголемиот гитарист во историјата, но би било важно да опишеме како некој уметник или некое дело е прифатено од општата публика или од истакнати стручњаци. Обезбедувањето на општ поглед на вообичаените интерпретации на едно креативно дело, препорачливо со цитати или референци од познати поединци што ја промовираат таа интерпретација, е соодветно. На пример, дека [[Шекспир]] е еден од најголемите драмски писатели на англиски јазик а малку знаење што некој може да го добие од енциклопедија. Сепак, во интерес на неутралноста, мора истотака да се напомене дека повеќе реномирани експерти сметаат дека постојат јаки докази дека авторот на многу од делата припишувани на Шескпир е всушност неговиот современик [[Кристофер Марлоу]] (т.н. „[[Марловска теорија]]“). Имајте во предвид дека определувањето на тоа како некој уметник или дело се прифатени од јавноста или критиката може да бара одредено истражување; но тоа мислење, а не субјективното мислење на писателот на Википедија статија, е тоа мислење што е релевантно.
 
== Последица: пишување за непријателот ==
 
Тие кои постојано се обидуваат да ги прогураат своите гледишта за политички теми, и кои изгледа дека не се грижат дали останатите гледни точки се прикажани правично, ја прекршуваат политиката за непристрасност ("пишувај непристрасно"). Но, политиката повлекува дека е наша работа да зборуваме за другата страна, а не само да ги браниме само нашите гледишта. Ако не се посветиме себеси во тоа, Википедија ќе биде послаба. Ние сите треба да сме вклучени во објаснување на гледните точки на другите, колку што е возможно подобронамерно.
Ред 109:
 
 
== Пример ==
 
Може да биде од помош разгледувањето на еден пристрасен текст и како Википедијанците го направија биде барем релативно непристрасен.
Ред 117:
Постојат многу други успешни приказни за статии кои го започнале својот живот буквално како пропагандни тиради, но се фино исчистени од луѓе кои се залагаат за прикажување на сите гледишта јасно и добронамерно.
 
=== Уште еден пример ===
 
Корисникот на англиската википедија [[:en:User:Karada|Karada]] го даде следниот совет во врска со
Ред 124:
 
 
== Приговори и појаснувања ==
 
Тоа што следи е листа на чести приговори, или прашања, во врска со политиката на Википедија за непристрасност, следена од одговори.
 
=== Не постои нешто такво како објективност ===
 
''Секој со некаква философска софистикација го знае тоа. Па као може да ја сфаќаме политиката за "неутралност" сериозно? Неутралноста, недостигот на предрасуди, не е возможен.''
Ред 179:
Да, е, посебно кога се работи за статии што бараат интернационална перспектива. Присуството на статии напишани од американска или британска перспектива е едноставно одраз на фактот дека има многу американски и британски граѓани кои работат на проектот, што од друга страна е одраз на фактот што многу од нив се онлајн. Ова е постоечки проблем што треба да се корегира со активна соработка на луѓе од други земји. Но наместо да ја воведат нивната културална пристрасност, ти треба да настојуваат да ги подобрат статии преку отстранување на сите примери на културална пристасност што ќе ги стретнат. Ова не е проблем само на англиската Википедија. Википедијата на француски јазик може да одразува француска пристрасност, јапонската Википедија може да одразува јапонска пристрасност, и така натаму.
 
=== Недостаток на неутралност како изговор за бришење ===
''
Политиката на неутралност понекогаш се користи како изговор за да се избришат текстови кои изгледаат пристрасно. Не е ли ова проблем?''
Ред 226:
[[af:Wikipedia:Neutrale standpunt]]
[[als:Wikipedia:Neutraler Standpunkt]]
[[an:Wikipedia:Neutralidat d'o punto d'envista]]
[[ar:ويكيبيديا:وجهة النظر المحايدة]]
[[an:Wikipedia:Neutralidat d'o punto d'envista]]
[[ast:Uiquipedia:Puntu de vista neutral]]
[[bn:উইকিপিডিয়া:নিরপেক্ষ দৃষ্টিভঙ্গি]]
[[zh-min-nan:Wikipedia:Tiong-li̍p ê koan-tiám]]
[[be:Вікіпедыя:Нейтральны пункт гледжання]]
[[be-x-old:Вікіпэдыя:Нэўтральны пункт гледжаньня]]
[[bg:Уикипедия:Неутрална гледна точка]]
[[bn:উইকিপিডিয়া:নিরপেক্ষ দৃষ্টিভঙ্গি]]
[[br:Wikipedia:Kumuniezh/Chom neptu]]
[[bs:Wikipedia:Neutralno gledište]]
[[br:Wikipedia:Kumuniezh/Chom neptu]]
[[bg:Уикипедия:Неутрална гледна точка]]
[[ca:Viquipèdia:Punt de vista neutral]]
[[cs:Wikipedie:Nezaujatý úhel pohledu]]
[[co:Wikipedia:Puntu di vista neutru]]
[[cs:Wikipedie:Nezaujatý úhel pohledu]]
[[csb:Wiki:Neùtralny pùnkt zdrzeniégò]]
[[cy:Wicipedia:Safbwynt niwtral]]
[[da:Wikipedia:Skriv Wikipedia fra et neutralt synspunkt]]
Ред 244:
[[el:Βικιπαίδεια:Ουδετερότητα]]
[[en:Wikipedia:Neutral point of view]]
[[eo:Vikipedio:Neŭtrala vidpunkto]]
[[es:Wikipedia:Punto de vista neutral]]
[[eo:Vikipedio:Neŭtrala vidpunkto]]
[[eu:Wikipedia:Ikuspegi neutrala]]
[[fa:ویکی‌پدیا:دیدگاه بی‌طرف]]
[[fi:Wikipedia:Neutraali näkökulma]]
[[fiu-vro:Wikipedia:Eräpoolõlda saisukotus]]
[[fr:Wikipédia:Neutralité de point de vue]]
[[fy:Wikipedy:Objektivens]]
[[gl:Wikipedia:Punto de vista neutral]]
[[ko:위키백과:중립적 시각]]
[[he:ויקיפדיה:נקודת מבט נייטרלית]]
[[hr:Wikipedija:Nepristrano gledište]]
[[hu:Wikipédia:Semleges nézőpont]]
[[hy:Վիքիփեդիա:Չեզոք տեսակետ]]
[[hr:Wikipedija:Nepristrano gledište]]
[[ia:Wikipedia:Puncto de vista neutral]]
[[id:Wikipedia:Sudut pandang netral]]
[[ig:Wikipedia:Neutral point of view]]
[[id:Wikipedia:Sudut pandang netral]]
[[ia:Wikipedia:Puncto de vista neutral]]
[[is:Wikipedia:Hlutleysisreglan]]
[[it:Wikipedia:Punto di vista neutrale]]
[[he:ויקיפדיה:נקודת מבט נייטרלית]]
[[ja:Wikipedia:中立的な観点]]
[[jv:Wikipedia:Cara ndeleng nétral]]
[[ka:ვიკიპედია:ნეიტრალური თვალსაზრისი]]
[[csb:Wiki:Neùtralny pùnkt zdrzeniégò]]
[[ko:위키백과:중립적 시각]]
[[lb:Wikipedia:Neutralitéit]]
[[ln:Wikipedia:Neutralité de point de vue]]
[[lt:Vikipedija:Neutralus požiūris]]
[[ln:Wikipedia:Neutralité de point de vue]]
[[hu:Wikipédia:Semleges nézőpont]]
[[mg:Wikipedia:Fijerena tsy mitongilana]]
[[ml:വിക്കിപീഡിയ:സന്തുലിതമായ കാഴ്ച്ചപ്പാട്]]
[[mn:Wikipedia:Төвийг сахисан байр суурь]]
[[ms:Wikipedia:Pandangan berkecuali]]
[[mn:Wikipedia:Төвийг сахисан байр суурь]]
[[nl:Wikipedia:Neutraal standpunt]]
[[nnja:Wikipedia:Objektivitet中立的な観点]]
[[no:Wikipedia:Objektivitet]]
[[nn:Wikipedia:Objektivitet]]
[[uz:Vikipediya:Betaraf nuqtai nazar]]
[[pl:Wikipedia:Neutralny punkt widzenia]]
[[pt:Wikipedia:Princípio da imparcialidade]]
[[qu:Wikipidiya:Mana hukllap qhawariyninlla]]
[[rmy:Vikipidiya:Birigyardo jalipen]]
[[ro:Wikipedia:Punct de vedere neutru]]
[[rmy:Vikipidiya:Birigyardo jalipen]]
[[qu:Wikipidiya:Mana hukllap qhawariyninlla]]
[[ru:Википедия:Нейтральная точка зрения]]
[[scn:Wikipedia:Puntu di vista niutrali]]
[[sco:Wikipedia:Whit NPOV is]]
[[shsq:Wikipedia:NeutralanPikëpamje stavneutrale]]
[[scn:Wikipedia:Puntu di vista niutrali]]
[[simple:Wikipedia:Neutral point of view]]
[[sk:Wikipédia:Nestranný uhol pohľadu]]
[[sl:Wikipedija:Nepristranskost]]
[[ckb:ویکیپیدیا:بێلایەنانەبوونی ڕوانگە]]
[[sq:Wikipedia:Pikëpamje neutrale]]
[[sr:Википедија:Неутрална тачка гледишта]]
[[sqsh:Wikipedia:PikëpamjeNeutralan neutralestav]]
[[fi:Wikipedia:Neutraali näkökulma]]
[[sv:Wikipedia:Neutral synvinkel]]
[[tl:Wikipedia:Walang pinapanigang pananaw]]
[[ta:விக்கிப்பீடியா:நடுநிலை நோக்கு]]
[[te:వికీపీడియా:తటస్థ దృక్కోణం]]
[[tg:Википедиа:Бетарафӣ]]
[[th:วิกิพีเดีย:มุมมองที่เป็นกลาง]]
[[tg:Википедиа:Бетарафӣ]]
[[tl:Wikipedia:Walang pinapanigang pananaw]]
[[tr:Vikipedi:Tarafsız bakış açısı]]
[[uk:Вікіпедія:Нейтральна точка зору]]
[[ur:منصوبہ:متعادل نقطۂ نظر]]
[[uz:Vikipediya:Betaraf nuqtai nazar]]
[[vi:Wikipedia:Thái độ trung lập]]
[[fiu-vro:Wikipedia:Eräpoolõlda saisukotus]]
[[yi:װיקיפּעדיע:נייטראל]]
[[jazh-yue:Wikipedia:中立的な観点嘅觀點]]
[[zh:Wikipedia:中立的观点]]
[[zh-min-nan:Wikipedia:Tiong-li̍p ê koan-tiám]]
[[zh-yue:Wikipedia:中立嘅觀點]]