Разлика помеѓу преработките на „Контексно слободна граматика“

с
нема опис на уредувањето
с
Во лингвистиката и информатиката '''контексно-слободна граматика''' ([[англиски јазик|англиски]]: Context-free grammar - CFG) е формална граматика каде што секое продукциско правило ја има формата
 
:V → w
 
каде V е нетерминален симбол и w is е стринг составен од терминали и/или не-теминали. Поимот " контексно-слободна" го објаснува фактот дека не-терминално V секогаш може да биде заменето со w, без разлика каде и да се појавува. Формален јазик е контексно слободен ако постои контексно-слободна граматика која го создава.
Не сите јазици се контексно-слободни.Добро познат пример е бројач
{a<sup>n</sup> b<sup>n</sup> c<sup>n</sup> :n &ge; 0 }
множество од стрингови што содржи број на а буквата, да има исто толку и b букви , а исто толку и c букви.
 
 
Michael Sipser (1997). Introduction to the Theory of Computation. PWS Publishing. ISBN 0-534-94728-X. Section 2.1: Context-Free Grammars, pp.91–101. Section 4.1.2: Decidable problems concerning context-free languages, pp.156–159. Section 5.1.1: Reductions via computation histories: pp.176–183.
^ L, BalaSundaraRaman; Ishwar.S, Sanjeeth Kumar Ravindranath (2003-08-22). "Context Free Grammar for Natural Language Constructs - An implementation for Venpa Class of Tamil Poetry". Proceedings of Tamil Internet, Chennai, 2003, 128-136, International Forum for Information Technology in Internet. Retrieved on 2006-08-24.
 
{{Formal languages and grammars}}
 
[[Категорија:Информатика]]
[[Категорија:Компјутери]]
[[Категорија:Програмски јазици]]
[[Категорија:Теорија на компајлери]]
[[Категорија:Формални јазици]]
 
[[en:Context-free grammar]]
[[bn:প্রসঙ্গমুক্ত ব্যাকরণ]]
[[cs:Bezkontextová gramatika]]
[[de:Kontextfreie Grammatik]]
[[en:Context-free grammar]]
[[es:Gramática libre de contexto]]
[[fr:Grammaire hors-contexte]]