Разлика помеѓу преработките на „Влада на Македонија од 1998“

нема опис на уредувањето
с (Бот: козметички промени)
{{Без извори|датум=ноември 2009}}
На [[Парламентарни избори 1998 година|Парламентарните избори во 1998 година]] на власт дојде коалицијата предводена од [[ВМРО-ДПМНЕ]] и [[Љубчо Георгиевски]] беше премиер во периодот од [[30 ноември]] [[1998]] до [[1 ноември]] [[2002]]. Во склопот на неговата влада неколкупати се вршеше реконструкција: во декември 1999, посебнојули формирањето2000 наи широкатамај 2001, кога е формирана широка коалиција за спас на Македонија од 2001 во чиј состав влезе и [[СДСМ]].
 
* Вицепремиери: [[Доста Димовска]] (до 2002), [[Радмила Кипријанова - Радовановиќ]] ([[ДА]], до 1999), [[Бедредин Ибраими]] ([[ДПА]], Трудтруд и социјална политика, до 2001), [[Васил Тупурковски]] (ДА, 1999 - 2000), [[Џевдет Насуфи]] (ДПА, од 2001), [[Кемал Муслиу]] (ДПА, од 2001), [[Зоран Крстевски]] ([[Либерална партија на Македонија|ЛП]], од 2001), [[Илија Филиповски]] (СДСМ, 2001)
* Надворешни работи: [[Александар Димитров]] (ДА, до 2000), [[Срѓан Керим]] (ЛП, до 2001), [[Илинка Митрева]] (до 2001), [[Слободан Чашуле]] ([[Нова демократија|НД]])
* Одбрана: [[Никола Кљусев]] (до 2000), [[Љубен Пауновски]] (до 2001), [[Владо Бучковски]] (СДСМ, до 2001), [[Владо Поповски]] (ЛП).
* Правда: [[Владо Камбовски]] (ДА, до 1999), [[Џевдет Насуфи]] (ДПА, до 2001), [[Иџет Мемети]] (ДПА)
* Трговија: Никола Груевски (до 1999), [[Милијана Даневска]] (до 2000, кога ова министерство се спои со министерството за економија)
* Економија: [[Жанко Чадо]] (ДА, до 1999), [[Михајло Толевски]] (до 1999), [[Борко Андреев]] (до 2000), [[Бесник Фетаи]] (ДПА)
* Развој: [[Милијана Даневска]] (до 1999), [[Трајко СлавескиСлавевски]] (до 2000, кога ова министерство се спои со министерството за економија)
* Транспорт: [[Боби Спирковски]] (ДА, до 2000), [[Љупчо Балкоски]] (Министер за транспорт и градежништво)
* Градежништво: [[Душко Кадиевски]] (до 2000)
* Животна средина: [[Тони Поповски]] (ДА, до 2000), [[Владимир Џабирски]]
* Здравство: [[Стојан Богданов]], [[Петар Милошевски]] (ЛДП, до 2001), [[Ѓорѓи Оровчанец]] (НД)
* Култура: [[Димитар Димитров]] (до 1999), [[Љубен Пауновски]] (до 2000), [[Ганка Самоиловска - Цветанова]]
* Наука: [[Мерие Рушани]] (ДПА, до 1999), [[Ненад Новковски]] (до 2000)
* Информација: [[Реџеп Златку]] (ДПА, до 1999), [[Веби Беџети]]
* Образование: [[Ненад Новковски]] (до 1999), [[Гале Галев]] (Министер за наука и образование од август 2000)
* Спорт и млади: [[Георги Боев]]
* ДиаспораДијаспора: [[Мартин Треневски]]
* Локална самоуправа: [[Џевдет Насуфи]] (ДПА, до 1999), [[Џамаил Саити]] (ДПА, до 2001), [[Фаик Арслани]] (ДПА)
* Без ресор: [[Ѓорѓи Наумов]], [[Аднан Кахил]] (ДА), [[Ернад Фејзуллаху]] (ДПА), Џевдет Насуфи (ДПА), [[Зоран Крстевски]] (ЛП, ноември 2000-мај 2001), [[Радован Стојкоски]] (ЛДП, 1999)
6.047

уредувања