Ротифери: Разлика помеѓу преработките

Додадени 344 бајти ,  пред 12 години
с
нема опис на уредувањето
[непроверена преработка][непроверена преработка]
сНема опис на уредувањето
сНема опис на уредувањето
 
Ротиферите се забележани во сите делови од светот. Тие се или вистински космополити, или, пак, [[Ендемизам|ендемични]] видови. Конкретно, бделоидните родови ''[[Philodina]]'' и ''[[Rotaria]]'' и неколку моногононтски родови (''[[Brachionus]]'', ''[[Keratella]]'', ''[[Lecane]]'' и ''[[Lepadella]]'') ги содржат некои од најраспространетите видови забележани на повеќе места во светот. И другите видови се чести но имаат поограничено распространување, на пример, на [[Евроазија|евроазискиот]] континент или [[Холарктик]]от и пантропските региони. Веќе спомнавме дека некои видови се ендемични. На пример, не повеќе од 11 видови од родот ''[[Notholca]]'' се ендемични за [[Бајкалско Езеро|Бајкалското Езеро]]. Меѓу клучните фактори за распространетоста на ротиферите се нивните [[Криптобиоза|криптобиотички]] способности, како и продукцијата на т.н. заспани јајце клетки. На тој начин, ротиферите се распространуваат на големи растојанија со помош на ветерот или водата, избегнувајќи ги неповолните животни услови.
 
== Различни видови ротифери ==
<gallery>
Image:20090315_0039_Rotifer.jpg
Image:20090730_020239_Rotifer.jpg
Image:20090917_013641_Rotifer.jpg
Image:20090920_213234_BdelloidRotifer.jpg
Image:20100320_020035_Rotifer.jpg
Image:20090517_005212_VeryStrangeRotifer.jpg
Image:20100708_colonial_rotifer_Conochilius.JPG
</gallery>
 
[[Категорија:Без‘рбетници]]