Разлика помеѓу преработките на „Организирање“

Додадени 8 бајти ,  пред 13 години
нема опис на уредувањето
 
 
==Типови на Организациска Структура==
ТИПОВИ НА ОРГАНИЗАЦИСКА СТРУКТУРА
 
Од една страна, постијат толку многу различни организациски структури, колку што има организации, но од друга страна, со цел да се упростат работите, може да се изврши групирање на структурите во типови. Овие структури, генерално, се однесуваат на бизнис органициите, но можат да се применат и за некои непрофитабилни организации. Според тоа, структурата на најголемиот број организации може да се подведе во една од следниве групи:
 
 
==Принципи на Организирање==
ПРИНЦИПИ НА ОРГАНИЗИРАЊЕ
 
Кога станува збор за принципите на организирање, треба да се има во вид дека различни автори третираат и различни листи од принципи. Така на пример, Урвик, кој е еден од позначајните теоретучари на менаџментот што делување по II Светска војна, наведува листа од десет принципи на организирање. Без претензии да се фаворизира некоја листа на принципи како најдобра.
78

уредувања