Интегрално коло: Разлика помеѓу преработките

Додадени 2.223 бајти ,  пред 15 години
с
нема опис на уредувањето
с (Integrirano kolo преместена како Интегрирано коло: насловот е на латиница, а содржината исто така, штета да се избрише, треба да се корегира)
сНема опис на уредувањето
'''Интегрално''' или '''Интегрирано коло''' е микронски [[електронски уред]] кој се состои од повеќе споени [[транзистор]]и.
Integralno kolo e mikronski ured koj se sostoi od pove}e spoeni tranzistori.
 
Интегралното коло се состои од [[куќиште]], кое е од [[пластика]] или [[керамика]], изводи со кои се поврзува на [[печатена плочка]] [[чип]]ови во средината на интегрираното коло, кој со изводите најчесто е поврзан со многу тенки златни проводници
Integralnoto kolo se sostoi od:
ku}i{te, koe e od plastika ili keramika
izvodi so koi se povrzuva na pe~atena plo~ka
~ip-ovi vo sredinata na integriranoto kolo, koj so izvodite naj~esto e povrzan so mnogu tenki zlatni provodnici
 
Бројот на [[извод]]и зависи од типот на интегрираното коло т.е. од неговата функција и може да се каже дека тој број на изводи е стандард за различни функции.
Brojot na izvodi zavisi od tipot na integriranoto kolo t.e. od negovata funkcija i mo`e da se ka`e deka toj broj na izvodi e standard za razli~ni funkcii.
 
За разлика од транзисторите, интегралното коло во себе содржи цели [[електронска шема|електронски шеми]] со различни делови како што се [[транзистор]]и, [[отпорник|отпорници]], [[кондензатор]]и и др.
Za razlika od tranzistorite, integralnoto kolo vo sebe sodr`i celi elektronski {emi so razli~ni drlovi kako {to se tranzistori, otpornici, kondenzatori i dr.
 
Постои цел спектар на различни интегрирани кола кои извршуваат различни функции, некои од нив се:
Postoj cel spektar na razli~ni integrirani kola koi izvr{uvaat razli~ni funkcii, nekoi od niv se:
mikroprocesor
memorija
ROM
Poja~ala
Pulsen koden modulator, koder/dekoder
Modem i dr.
 
*[[микропроцесор]]
Zaradi golemiot broj na elementi na mal prostor ~esto ima potreba da se ladat so dopolnitelni uredi. Toa e redoven slu~aj kaj mikroprocesorite.
*[[меморија]]
*[[РОМ]]
*[[Засилувач]]и
*[[Пулсен коден модулатор]], [[кодер]]/[[декодер]]
*[[Модем]] и др.
 
Заради големиот број на елементи на мал простор често има потреба да се ладат со дополнителни уреди. Тоа е редовен случај кај [[микропроцесор]]ите.
Integralnite kola predvideni za standardna upotreba imaat temperaturen opseg od 0 do +55 stepeni celziusovi, dodeka za voenite upotrebi toj opseg opfa}a od -15 do +70 stepeni celziusovi.
 
Интегралните кола предвидени за стандардна употреба имаат температурен опсег од 0 до +55 [[°C]], додека за воените употреби тој опсег опфаќа од -15 до +70 [[°C]].
 
[[Категорија:Интегрални кола|Интегрални кола]]
 
[[ar:دائرة تكاملية]]
[[bs:Čip]]
[[bg:Интегрална схема]]
[[ca:Circuit integrat]]
[[cs:Integrovaný obvod]]
[[da:Integreret kredsløb]]
[[de:Integrierter Schaltkreis]]
[[el:Ολοκληρωμένο κύκλωμα]]
[[en:Integrated circuit]]
[[es:Circuito integrado]]
[[eo:Integra cirkvito]]
[[fa:تراشه]]
[[fr:Circuit intégré]]
[[ko:집적회로]]
[[hr:Integrirani krug]]
[[id:Sirkuit terpadu]]
[[it:Circuito integrato]]
[[he:מעגל משולב]]
[[la:Talus]]
[[lt:Integrinė mikroschema]]
[[hu:Integrált áramkör]]
[[ms:Litar bersepadu]]
[[nl:Geïntegreerde schakeling]]
[[ja:集積回路]]
[[no:Integrert krets]]
[[pl:Układ scalony]]
[[pt:Circuito integrado]]
[[ro:Circuit integrat]]
[[ru:Интегральная схема]]
[[simple:Integrated circuit]]
[[sk:Integrovaný obvod]]
[[sl:Integrirano vezje]]
[[sr:Интегрално коло]]
[[fi:Mikropiiri]]
[[sv:Integrerad krets]]
[[th:วงจรเบ็ดเสร็จ]]
[[vi:Vi mạch]]
[[tr:Tümleşik devre]]
[[zh-yue:集成電路]]
[[zh:集成电路]]