SIP: Разлика помеѓу преработките

[непроверена преработка][непроверена преработка]
Избришана содржина Додадена содржина
с Нова страница: {{IPstack}} '''Session Initiation Protocol''' ('''SIP''') е протокол на апликациско ниво за креирање, модифицирање и те...
 
сНема опис на уредувањето
Ред 2:
'''Session Initiation Protocol''' ('''SIP''') е протокол на апликациско ниво за креирање, модифицирање и терминирање на сесии со еден или повеќе учесници. Овие сесии вклучуваат Интернет телефонски повици, мултимедијална дистрибуција и мултимедијална конференција. (cit. RFC 3261).
 
Овој протокол бил дизајниран од страна на Henning Schulzrinne ([[Универзитет Колумбија]]) и Mark Handley ([[University College London|UCL]]) некаде на почетокот од 1996 година. Последната верзија на спецификацијата на овој протокол е публикувана во RFC 3261 од страна на [[IETF]] [http://www.ietf.org/html.charters/sip-charter.html SIP Working Group]. Во ноември 2002000, SIP протоколот беше прифатен како [[3GPP]] сигнален протокол и главен елемент на [[IP Multimedia Subsystem|IMS]] архитектурата. SIP протоколот често се кореисти како [[сигнален протокол]] за [[Voice over IP]], заедно со [[H.323]] протоколот и слични на него.
 
SIP ги има следниве својства:
Преземено од „https://mk.wikipedia.org/wiki/SIP