Разлика помеѓу преработките на „Скриптирање на опслужувачка страна“

с
нема опис на уредувањето
с
с
Скриптирање на серверска страна (анг. '''Server-side scripting''') е [[веб сервер]] технологија каде што упитите се разрешуваат преку стартување на скрипта директно на веб серверот, која генерира димачка [[HTML]] страници. Оваа технологија вообичаено се користи за дизајнирање на интерактивни веб страници кои во позадина се поврзани со бази на податоци или слични складишта на податоци. Оваа технологија е реалична од технологијата на [[Скриптирање на клиентска страна]] каде што скриптите се извршуваат кај клиентот во рамките на [[веб прелистувач|веб прелистувачот]]. За оваа намена најчесто се користи [[JavaScript]]. Основната предност кај скриптирањето на серверска страна е можноста за прецизно подесување на одговорот на серверот согласно со барањата упатени од страна на клиентот, а согласно со неговите привилегии за пристап и дефинираните политики за работа со базите на податоци.
 
== Explanation Вовед==
 
Во "старите" времиња оваа технологија била исклучиво применувана во комбинација со [[C (програмски јазик)|C]] програмирањето, [[Perl]] скрипти и [[шел скрипти]] користејќи се со техниката [[Common Gateway Interface]] (CGI). Овие скрипти се извршуваат од страна на [[оперативен систем|оперативниот систем]]. Кодирањето / програмирањето, се изведува на класичен начин согласно програмската спецификација за дадениот програмски јазик, а резултатите едноставно се испорачуваат на веб серверот кој понатаму ги доставува до веб клиентот. Денес, покрај гореспоменатите техники, исто така се користат и [[Active Server Pages|ASP]] и [[PHP]], кои директно се извршуваат од страна на серверот или од страна на одредени модули (т.е. [[mod_perl]] или [[mod_php]]). Двата начина на скриптирање (т.е. CGI или директно извршување) можат да се исползуваат за креирање на комплексни веб страници. Препорачливо е да се користи техниката на директно извршување бидејќи вообичаено оваа техника резултира со побрз одзив бидејќи нема постојано повикување на соодветниот интерпретер.