Разлика помеѓу преработките на „Шаховска стратегија и тактика“

с
=== Завршница ===
:''Главна статија: [[Шаховска завршница]]''
ШаховсктаШаховската завршница (поретко ''ендшпил'') е завршната фаза на партијата. Откога најголмиотнајголемиот дел од фигурите се разменети, станува невозможно да се вршат директни напади врз кралот. Во оваа ситуација, противникот пробува да доведе пион до осмиот ред и да го промовира, обично во кралица, додека истовремено го спречува неговиот противник да го направи истото. Промовираната кралица, под услов да не биде веднаш земена од противникот, е доволна за победа.
 
Доколку останал само еден пион (и можеби уште една фигура на некоја страна), тогаш двајцата играчи треба да пробаат да ги наредат нивните кралеви ''пред'' пионот за да добијат на влијание, да го држат другиот крал настрана и да ја обезбедат (или оневозможат) промоцијата на пионот. Видете ја статијата за краевите од типот [[крал и пион против крал]] за повеќе на оваа тема.
 
При завршници кои се состојат само од кралеви и пиони, концептот на [[Отпор (шах)|отпор]] станува важен: со померувањепоместување на поле кое е хоризонтално, вертикално и дијагонално две полиња настрана од непријателскиот крал, игралотиграчот „се здобива“ со отпор. Ова е предност, бидејќи го принудува непријателскиот крал да се тргне.
 
<table width="80%">
<td align="center">
<i>
Со поместување на неговиот крал на d5, балиотбелиот се здобива со отпор и</i><br><i>победува. Сите други потези би резултирале со губиток на отпоторотпорот и така црниот може да се спаси со контрола и држење на овој отпор.
</i></td>
</table>
 
Понекогаш се случува сите пиони да ги нема од таблата и еден играч да остане со со некакви комбинации од топови, кожикоњи и ловци против осамен крал. Во вакви ситуации доаѓа до елементарни [[мат]]ови:
 
*Крал и кралица против крал
*Крал, ловец и коњ против крал
 
Првите два се релативно лесни за учење и се среѓаваатсреќаваат често во почетнички партии. Многу почетници, особено деца, неможатне можат да побадатпобедат едноставно заради тоа што ги немаат научено овие процедури. Другите две бараат повеќе вештина, но и ги среѓавамесреќаваме многу поретко. Крал и една лесна фигура никогаш не се доволни за победа и затоа играта се завршува со реми. кралКрал со два коња против крал не се доволни за победа; мешутоамеѓутоа, бидејќи оваоваа неможност е делумно резултат на лош тајминг кој е составен дел од несмасното движење на коњот, постојат услови под кои може да се победи ако противникот исто така има и пион. иакоИако крал и три коња против крал исто така се доволни за победа, ваква ситуација среќаваме ретко бидејќи, за јавувањето на таква позиција, пионот мора претходно да биде промовиран за да стане трет књоњкоњ, додека играчите обично промовираат пион во кралица за брзо да ја завршат партијата.
 
==Видете исто така==