Разлика помеѓу преработките на „Шаховска стратегија и тактика“

с
нема опис на уредувањето
с
с
Кралицата исто така често може да нападне две фигури истовремено, но ова е корисно само ако двете се незаштитени, или ако една е незаштитена, а другата е противничкиот крал. Кралицата е повредна од фигурите кои ги напаѓа и затоа обично не се исплати да се земе штитена фигура.
 
=== КочницаВрзувања ===
: ''Главна статија: [[КочницаВрзување (шах)|КочницаВрзување]]''
КочницатаВрзување е потег кој принудуванапаѓа две фигури во низа, каде фигурата пред другата фирура може да биде повредна или поневредна од неа. По поместувањето на поврдната фигура, следи земањето на помалку вредната. Кралиците, топовите, и ловците можат да врзуваат. Во друга ситуација имаме потези кои принудуваат противничка фигура да остане на место бидејќи со нејзиното поместување играчот би изложил повредна фигура. Бидејќи се движат по права линија, ловците, топовите, и кралиците можат вака да кочатспречуваат други фигури.
 
<table width="80%">
''„Одбранбената моќ на закочената фигура е само привидна.“'' - [[Арон Нимцович]]
<tr>
 
<td align="center">[[image:chess_skewer_queen.png]]</td>
Кочницата е потег кој принудува противничка фигура да остане на место бидејќи со нејзиното поместување играчот би изложил повредна фигура. Бидејќи се движат по права линија, ловците, топовите, и кралиците можат да кочат други фигури.
<td align="center">[[image:chess_skewer_bishop.png]]</td>
</tr>
<td align="center">
<i>Ласкер против Бауер 1889<br>
Ласкер одигрува 33.Qg7+</i></td>
<td align="center">
<i>Тал против Ботвиник 1960<br>
Тал одигрува 30.Bc4</i></td>
</table>
 
На левиот дијаграм, црниот неможе да го помести коњот без да ја изгуби кралицата, а неговиот топ неможе воопшто да се помрдне. На десниот дијаграм, Крамник му го кочи ловецот на црниот и набргу му го зема со a4-a5.
Крамник одигрува 31.Rb1</i></td>
</table>
Заради можните кочнициврзувања иод врзувањаобата типа, треба да се биде многу претпазлив доколку кралот и кралицата се наоѓаат на иста вертикала, хоризонтала или дијагонала, или ако можат да себидат принудени принудат во таков распоред.
 
=== Врзувања ===
: ''Главна статија: [[Врзување (шах)|Врзување]]
Врзување е потег кој напаѓа две фигури во низа, сличен на кочницата, освен тоа што непријателската фигура со поголема вредност пред онаа со помала. По поместувањето на поврдната фигура, следи земањето на помалку вредната. Кралиците, топовите, и ловците можат да врзуваат.
 
<table width="80%">
<tr>
<td align="center">[[image:chess_skewer_queen.png]]</td>
<td align="center">[[image:chess_skewer_bishop.png]]</td>
</tr>
<td align="center">
<i>Ласкер против Бауер 1889<br>
Ласкер одигрува 33.Qg7+</i></td>
<td align="center">
<i>Тал против Ботвиник 1960<br>
Тал одигрува 30.Bc4</i></td>
</table>
 
Заради можните кочници и врзувања, треба да се биде многу претпазлив доколку кралот и кралицата се наоѓаат на иста вертикала, хоризонтала или дијагонала, или ако можат да се принудат во таков распоред.
 
=== Откриени напади ===
* [[Шаховски проблем]]
* [[Вилушка (шах)]]
* [[Кочница (шах)]]
* [[Врзување (шах)]]
* [[Откриен напад]]