Разлика помеѓу преработките на „Шаховска стратегија и тактика“

с
нема опис на уредувањето
с
с
На крајот од играта, кралот станува силна фугира. Со намален материјал, матирањето престанува да биде непосредна грижа, и кралот треба да се помести напред, во центарот на таблата.
 
=== ЕндшпилЗавршница ===
:''Главна статија: [[ЕндшпилШаховска завршница]]''
„Ендшпил“Шаховскта езавршница израз(некаде занареена и ''ендшпил'') е завршната фаза на партијата. Откога најголмиот дел од фигурите се разменети, станува невозможно да се вршат директни напади врз кралот. Во оваа ситуација, противникот пробува да доведе пион до осмиот ред и да го промовира, обично во кралица, додека истовремено го спречува неговиот противник да го направи истото. Промовираната кралица, под услов да не биде веднаш земена од противникот, е доволна за победа.
 
Доколку останал само еден пион (и можеби уште една фигура на некоја страна), тогаш двајцата играчи треба да пробаат да ги наредат нивните кралеви ''пред'' пионот за да добијат на влијание, да го држат другиот крал настрана и да ја обезбедат (или оневозможат) промоцијата на пионот. Видете ја статијата за краевите од типот [[крал и пион против крал]] за повеќе на оваа тема.
 
При ендшпилизавршници кои се состојат само од кралеви и пиони, концептот на [[Отпор (шах)|отпор]] станува важен: со померување на поле кое е хоризонтално, вертикално и дијагонално две полиња настрана од непријателскиот крал, игралот „се здобива“ со отпор. Ова е предност, бидејќи го принудува непријателскиот крал да се тргне.
 
<table width="80%">