Разлика помеѓу преработките на „Национална галерија (Лондон)“

нема опис на уредувањето
(нс)
 
Национална галерија во Лондон (англиски: National Gallery) е државна галерија на уметноста која се наоѓа во Лондон|престолнината на Обединетото Кралство. Галеријата се наоѓа на северниот дел од плоштадот Трафалгар.
 
Во оваа галерија се наоѓаат едни од најзначајните светски колекции на западноевропското сликарство во периодот од 1250-1900 година. Во оваа галерија се наоѓаат околу 2.300 дела. Во целина можеби оваа галерија е мала, но содржи доста квалитетни дела. Годишно се посетува од страна на околу 5 милиони туристи.