Шумен (област): Разлика помеѓу преработките

Додадени 5.650 бајти ,  пред 15 години
нема опис на уредувањето
сНема опис на уредувањето
Нема опис на уредувањето
<table border="1" cellpadding="2" cellspacing="0" style="float:right; clear:right; margin: 0 0 1em 1em">
Центар [[Шумен]]
<tr>
<th colspan="2" align=center bgcolor=#008000><span style="color:white"><big>'''Шуменска област'''</br><small>Област Шумен</small></span></th></tr>
<tr><td colspan="2" align=center>[[Слика:Shumenska_oblast.png|270px|Мапа на Бугарија, Шуменска област е означена]]<br></td></tr>
<tr><td colspan="2" cellspacing="0" cellpadding="2"></td></tr>
<tr><th colspan="2" align=center bgcolor=#008000><span style="color:white">'''мапа'''</small></th></tr>
<TR><TD>'''Админ. центар''':</td><td>[[Шумен]]</td></tr>
<TR valign=top><TD>'''Површина''':</td><td>3&nbsp;390,2 км&sup2;</td></tr>
<TR valign=top><TD>'''Население''':</td><td>205&nbsp;198</td></tr>
<TR valign=top><TD>'''Број на општини''':</td><td>10</td></tr>
<TR valign=top><TD>'''Регистарска ознака''':</td><td>Н</td></tr>
<TR valign=top><TD>'''Областен Управител''':</td><td>Красимир Костов</td></tr>
<th colspan="2" align=center bgcolor=#008000><span style="color:white">'''информација'''</th></tr>
</td></tr>
</table>
 
'''Шуменска област''' е една од 28-те [[област]]и на [[Бугарија]]. Се наоѓа ве североисточниот дел на земјата. На исток таа граничи со [[Варненска област|Варненска]], на запад со областите [[Разградска област|Разградска]] и [[Трговишка област|Трговишка]], на север — со областите [[Силистренска област|Силистренска]] и [[Добричка област|Добричка]], а на југ — со [[Бургаска област]].
 
Шуменска област има површина од 3&nbsp;390,2 км<sup>2</sup> и население 250&nbsp;198 жители.
 
== Список на населените места во Шуменска област ==
''Градовите се со задебелен фонт.''
 
=== [[Општина Венец]] ===
Борци,
Боjан,
Буjновица,
Венец,
Габрица,
Денница,
Дренци,
Изгрев,
Капитан Петко,
Осеновец,
Страхилица,
Черноглавци,
Jaсенково
 
=== [[Општина Врбица]] ===
Божурово,
Бjaла Rека,
'''[[Врбица (град)|Врбица]]''',
Иваново,
Конево,
Краjгорци,
Ќолмен,
Ловец,
Маломир,
Менгишево,
Методиево,
Нова Бјала Река,
Стањанци,
Сушина,
Тушовица,
Чернооково
 
=== [[Општина Хитрино]] ===
Бајково,
Близнаци,
Висока Полјана,
Врбак,
Хитрино,
Дл'жко,
Добри Војниково,
Единаковци,
Живково,
Звегор,
Иглика,
Калино,
Камењак,
Развигорово,
Сливак,
Становец,
Студеница,
Тервел,
Тимарево,
Трем,
Черна
 
=== [[Општина Каолиново]] ===
Браничево,
Гусла,
Доjранци,
Долина,
Загориче,
'''[[Каолиново]]''',
Климент,
Лиси Врх,
Лјатно,
Наум,
Омарчево,
Пристое,
Сини Вир,
Средковец,
Тодор Икономово,
Т'кач
 
=== [[Општина Каспичан]] ===
Врбјане,
Златна Нива,
'''[[Каспичан]]''',
Каспичан (село),
Косово,
Ќулевча,
Марково,
Могила,
'''[[Плиска]]'''
 
=== [[Општина Никола Козлево]] ===
Векилски,
В'лнари,
Каравелово,
Красен Дол,
Крива Река,
Никола Козлево,
Пет Могили,
Ружица,
Хрсово,
Цани Гинчево,
Црквица
 
=== [[Општина Нови Пазар]] ===
Беджене,
Војвода,
Енево,
Жилино,
Зајчино Ореше,
Избул,
Мировци,
'''[[Нови пазар]]''',
Памукчии,
Писарево,
Правенци,
Преселка,
Сечиште,
Стан,
Стоян Михајловски,
Тр'ница
 
=== [[Општина Велики Преслав]] ===
Драгоево,
Златар,
Имренчево,
Кочово,
Миланово,
Мокреш,
Мостич,
Осмар,
'''[[Велики Преслав]]''',
Суха Река,
Троица]],
Хан Крум
 
=== [[Општина Смјадово]] ===
Александрово,
Бјал брјаг,
Веселиново,
Жел'д,
К'лново,
Ново Јанково,
Риш,
'''[[Смјадово]]''',
Черни Врх,
Јанково
 
=== [[Општина Шумен]] ===
Белокопитово,
Благово,
Васил Друмев,
Велино,
Ветриште,
Вехтово,
Градиште,
Дибич,
Друмево,
Ивански,
Илија Бл'сково,
Кладенец,
Костена Река,
Коњовец,
Лозево,
Мадара,
Мараш,
Новосел,
Овчарово,
Панаjот Волово,
Радко Димитриево,
Салманово,
Средња,
Струино,
Царев Брод,
Черенча,
'''[[Шумен]]'''
 
== Надворешни врски ==
* [http://www.oblastshumen.icon.bg/ Областна администрација на Шуменска област]
* [http://www.shumenbg.com/ Всичко за град Шумен]
 
{{Области во Бугарија}}
620

уредувања