Разлика помеѓу преработките на „Лондонска кула“

Додадени 684 бајти ,  пред 11 година
с
нема опис на уредувањето
(нс)
 
с
Лондонската кула (англиски: The Tower или Tower of London) или Кралски дворец и тврдина на на нејзино величество (англиски: Her Majesty's Royal Palace and Fortress) е историска тврдина во централен Лондон, на северниот брег на реката Темза. Тврдината е најстариот објект кој се користи од британската влада. Лондонската кула често се идентификува со Белата кула, односно квардратната мала тврдина која била изградена во времето на Вилијам Освојувачот во 1078 година.
 
Кулата е висока 27 метри и била изградена за заштита на градот од норманските освојувачи и за заѓтита на локалното население. Нејзините ѕидини се широки 4.5 метри. Таа на неколку пати била доградувана и реновирена. Во времето на Ричард Лавовското Срце била изградена ограда околу тврдината, како и канал околу тврдината. Во времето на Хенри III кулата го добила денешното си име.
Лондонската кула често се идентификува со Белата кула, односно квардратната мала тврдина која била изградена во времето на Вилијам Освојувачот во 1078 година.