Пасиште: Разлика помеѓу преработките

Одземени 10 бајти ,  пред 15 години
с
нема опис на уредувањето
сНема опис на уредувањето
сНема опис на уредувањето
[[Image:Fillmore.JPG|thumb|right|300px|Стадо [[говедо|говеда]] на пасиште]]
'''Пасиште''' е простор со бујна [[билка|билна]] вегетација каде се [[пасење|пасе]] [[копитар|копитен]] [[добиток]] како дел од [[фарма]] или [[чифлиг]]. Пред [[механизирано земјоделство|механизацијата на земјоделството]] пасиштето било главен извор на храна за [[добиток]]от и [[овца|овците]]. Тоа сеуште се употребува во голема мера, особено за [[природно живинарство]] и [[органско земјоделство]], бидејќи пасиштето дава многу подобри животни услови за животните. Напредокот на полето на [[раководена интензивна испаша|раководената интензивна испаша]] како и подобрувањата во технологијата на [[ограда|оградување]] довеле до обновен интерес во испашата[[испаша]]та во 1990-тите.
 
Растенијата на едно пасиште можат да бидат [[треви]], [[зрнеста храна|зрна]] или мешавина. [[Луцерка]]та, [[детелина]]та и [[граор]]от како и [['ржна трева|'ржната трева]], [[ливадарка]]та, [[ветрушка]]та и други билки, зависно од условите, од кои најважни се видот на [[почва]]та, минималната годишна [[температура]] и количеството на [[врнеж]]и.
[[lt:Ganykla]]
[[nl:Weiland]]
[[ja:Meadow]]
[[pl:Pastwisko]]
[[pt:Pasto]]