Разлика помеѓу преработките на „Контексно слободна граматика“

нема опис на уредувањето
Контексно-слободните граматики се доволно моќни за да креираат синтакса на повеќето програмски јазици; всушност, синтаксата на повеќе програмски јазици е изградена врз основа на контексно-слободна граматика. Од друга страна пак, контексно-слободните граматики се доволно едноставни за да дозволат конструкција на ефикасни парсирачки алгоритми кои за даден стринг, одлучуваат дали и како ќе бидат созадени од граматиката.
 
Не сите јазици се контексно-слободни.Добро познат пример е бројач {a<sup>n</sup> b<sup>n</sup> c<sup>n</sup> :n &ge; 0 }, множество од стрингови што содржи број на а буквата, да има исто толку и b букви ,а исто толку и c букви.
{a<sup>n</sup> b<sup>n</sup> c<sup>n</sup> :n &ge; 0 }
множество од стрингови што содржи број на а буквата, да има исто толку и b букви ,а исто толку и c букви.
 
 
228

уредувања