Разлика помеѓу преработките на „Контексно слободна граматика“

нема опис на уредувањето
== Примери ==
 
'''Пример 1'''
 
Контексно-слободна граматика е дадена со:
S → aSb | ε
каде | се користи за да одвои повеќе избори од истиот не-терминал, и ε е за празен стринг. Граматиката го создава јазикот е {a<sup>n</sup> b<sup>n</sup> :n &ge; 0 }, кој не е регуларен.
 
'''Пример 2'''
 
Ова е контексно-слободна граматика за синтаксички точен алгебарски израз со промениливи x, y и z:
Оваа граматика не е конкретна, односно од неа може да се создадат повеќе различни дрва и на тој начин нема да се добие точен израз.
 
'''Пример 3'''
 
Контексно-слободна граматика за јазикот што го содржи сите стрингови составени од {a,b} кои содржат различен број на a и b.
 
 
'''Пример 4'''
 
Друг пример за контексно-слободна граматика е {b<sup>n</sup> a<sup>m</sup> b<sup>2n</sup> :n &ge; 0 ,m &ge; 0} . Ова не е регуларен израз, но е контексно-слободен и може да биде созадден од следнава контексно-слободна граматика:
 
S → bSbb | A
228

уредувања