Разлика помеѓу преработките на „Контексно слободна граматика“

нема опис на уредувањето
(Нова страница: Во лингвистиката и информатиката контексно-слободна граматика (CFG) е формална граматика каде...)
 
 
Во лингвистиката и информатиката контексно-слободна граматика (CFG) е формална граматика каде што секое продукциско правило ја има формата
 
Како и секоја формална граматика, контексно-слободна граматика G може да биде дефинирана како 4-ворка:
G = (Vt,Vn,P,S) каде
 
Vt е конечно множество од терминали
Vn е конечно множество од не- терминали
P е конечно множество од продукциски правила
S е елемент одf Vn, единствениот стартен не-терминал.
Елементите од P се од форма [[Слика:пример.jpg]]
Јазик L е контексно-слободен јазик (CFL) ако неговата граматика е контексно-слободна граматика. Попрецизно ,тоа е јазик чии зборови, реченици и фрази се создадени од симболи и зборовиод контексно-слободна граматика.
 
Ова е контексно-слободна граматика за синтаксички точен алгебарски израз со промениливи x, y и z:
 
S → x | y | z | S + S | S - S | S * S | S/S | (S)
 
Оваа граматика, за пример, создава стринг "( x + y ) * x - z * y / ( x + x )".
"( x + y ) * x - z * y / ( x + x )".
 
Оваа граматика не е конкретна, односно од неа може да се создадат повеќе различни дрва и на тој начин нема да се добие точен израз.
 
Контексно-слободна граматика за јазикот што го содржи сите стрингови составени од {a,b} кои содржат различен број на a и b.
S → U | V
 
U → TaU | TaT
 
V → TbV | TbT
 
T → aTbT | bTaT | ε
 
Тука, T може да создава стрингови кои ќе имаат ист број на a и b, U создава стрингови со повеќе e а од b и V создава стрингови со помалку а од b.
 
 
Друг пример за контексно-слободна граматика е . Ова не е регуларен израз, но е контексно-слободен и може да биде созадден од следнава контексно-слободна граматика:
 
S → bSbb | A
 
A → aA | ε
 
 
(1) S → S + S
 
(2) S → 1
 
(3) S → a
 
228

уредувања