Разлика помеѓу преработките на „Индиска книжевност“

с
== Литературата на [[Веда|ведите]] ==
 
Најстарата индиска литература во вид на збирка од химни и различни религиозни записи е напишана на архајски [[санскрит]]. Се смета дека овие литературни творби се собирани во [[10 век|X]] век п.н.е. Збирката од химните иоди религиозните записи се состои од 4 книги: ''риг-веди'', ''сама-веди'', ''јаџур-веди'' и ''атхарва-веди''. Најстари се риг-ведите и се верува дека тие настанале пред [[хомер]]овите спевови. Литературата на ведите со векови е пренесувана усмено.
 
[[Сутра|Сутрите]] се најкасно создадени и припаѓаат на литературните облици од околу 400 год. п.н.е. [[Упанишади]]те (тајните науки), [[брахман]]ите и [[аријанаки]]те се прозни дела со философско-религиозен карактер.
 
== Среден период ==
Анонимен корисник