Разлика помеѓу преработките на „Учење“

Нема измена во големината ,  пред 9 години
с
Бот менува: сé -> сè
с (Бот: козметички промени)
с (Бот менува: сé -> сè)
 
===== Учење по пат на обиди и грешки =====
При учењето по пат на обиди и грешки животното или човекот изведуваат некои, повеќе или помалку случајни одговори од кои само мал број го доведуваат до целта. Со текот на времето и повторувањата, одговорите што се точни стануваат сéсè побројни, а оние што се неточни сéсè помалубројни. Конечно, со упорно повторување (вежбање), неточните одговори се отстрануваат и до целта се доаѓа веднаш.
Особено битен услов за успех во ваквото учење е мотивацијата.
 
===== Учење по пат на увидување =====
Ова учење е карактеристично, пред сéсè за човекот, но и за некои посложени животински видови како што се антропоидните мајмуни. Основен психички процес при увидувањето е мислењето, а таквото однесување при кое мислењето е основна карактеристика се нарекува интелектуално однесување.
 
=== ШТО СЕ УЧИ? ===
941.847

уредувања