Разлика помеѓу преработките на „Организација за безбедност и соработка на Европа“

с
Бот менува: менаџира -> управувува
с (Бот Додава: tt:ОБСЕ)
с (Бот менува: менаџира -> управувува)
'''ОБСЕ - Организација за безбедност и соработка на Европа''' ([[англиски јазик|англиски]]: ''Organization for Security and Co-operation in Europe)'' е меѓународна институција кој е некој вид на форум за политички дијалог која има за цел безбедносна стабилизација на регионот, со помош на демократски средства и демократско владеење. Повеќето од 3.500-те вработени се ангажирани во операции на теренот, со само десетина проценти администрација.
 
Организацијата е дефинирана како регионална организација под закрилата на [[Обединети Нации|Обединетите нации]] (Глава VIII), која служи за рано предупредување, превенција на конфликти, менаџирањеуправување на кризи и пост-конфликтна рехабилитација. Нејзините 56 земји членки се од [[Европа]], [[Кавказ|Регионот на Кавказ]], [[Централна Азија]] и [[Северна Америка]] што во суштина го опфаќа поголемиот дел од [[северна хемисфера|северната хемисфера]]. Организацијата била создадена во време на таканаречената [[Студена војна]] како форум Запад-Исток.
 
Пред да прерасне во постојана организација, делувала како ''Конгрес за европска безбедност и соработка (КЕБС)'' помеѓу [[1973]] и [[1995]].
941.847

уредувања