Microsoft Windows: Разлика помеѓу преработките

[непроверена преработка][непроверена преработка]
Избришана содржина Додадена содржина
с Бот Додава: vls:Windows
с Бот менува: датотеки -> податотеки
Ред 207:
Windows Vista е линија на оперативен систем развиен од страна на компанијата [[Мајкрософт|Microsoft]] за употреба на персонални компјутери, вклучувајќи ги домашните и деловните декстоп компјутери, лаптопи, tablet PC-а и Media Center PC-а. Пред неговата најава на 22 јули 2005, [[Windows]] Vista беше познат под своето кодно име „[[Longhorn]]“. Развојот на овој оперативен систем е завршен на 8 ноември 2006, три месеци беше достапен на компјутерските произведувачи на софтвер и хардвер, бизнис корисници и малопродажни канали. На 30 јануари 2007 беше достапен низ целиот свет за купување и симнување од страната на [[Мајкрософт|Microsoft]]. [[Windows]] Vista е издаден после 5 години откако беше издаден [[Microsoft Windows#Windows XP|Windows XP]], најдолг временски период на издавање на [[Мајкрософт|Microsoft]] [[Windows]] оперативните системи.
 
[[Windows]] Vista содржи голем број измени и нови функции, вклучувајќи го и надградениот кориснички посредник и визуелен стил наречен Windows Aero, напреден енџин за пребарување, мултимедијални алатки вклучувајќи го Windows DVD Maker, и редизајнирано вмрежување, аудио, печатење и приказ на под-системи. Vista има за цел да го подигне нивото на комуникација помеѓу компјутерите домашна мрежа, користејќи peer-2-peer технологија, за поедноставно делење на датотекиподатотеки и дигитални медиа датотеки. [[Windows]] Vista вклучува и 3.0 верзија на [[.NET Framework]], софтверот им дозволува на програмерите пишување на програми без традиционалниот Windows [[API]].
 
Додека овие нови фукции и подобрувања на безбедноста насобраа многу позитивни реакции, Vista истотака беше мета на многу негативни критики. Најголема критика за Windows Vista системот беше големи системски побарувања, права на лиценцирање, недостаток на компатибилност со некои pre-Vista хардвери и софтвери, голем број дозволи за контрола на корисничкиот компјутер.