Разлика помеѓу преработките на „Прост број“

Додадени 798 бајти ,  пред 13 години
нема опис на уредувањето
 
Поимот за прост број се сретнува во многу дисциплини на математиката.
 
Природните броеви што имаат повеќе од два делитела се викаат [[сложени броеви]]. Пример: 4, 6, 8, 9 се сложени броеви.
 
1 не е ниту прост ниту сложен број.
 
== Прости делители ==
 
[[Фундаменталната теорема на аритметиката]] тврди дека секој позитивен цел број поголем од 1 може да се запише на единствен начин (единственост до распоред) како производ од еден или повеќе прости броеви на единствен начин (ако не се земе во предвид распоредот на множителите). Истиот прост број може да се појави повеќе пати. Значи простите броеви може да се сметаат за „основни единици на градба“ на природните броеви. На пример можеме да запишеме:
 
<math>23244 = 2^2 * 3 * 13 * 149</math>
 
Која било друга факторизација на 23244 како производ од прости броеви ќе биде идентична на дадената, освен редоследот на множителите. Во практиката постојат повеќе алгоритми (постапки) за факторизација на прости множители на поголеми броеви.
Анонимен корисник