Разлика помеѓу преработките на „Синапсиди“

Додадени 6 бајти ,  пред 11 година
с
== Линеовска и кладистичка дефиниција за синапсиди ==
 
=== Синапсидите како класапоткласа на влечуги ===
 
Синапсидите најпрво биле дефинирани при крајот на 20 век како една од четирите главни поткласи на влечуги, сето тоа врз основа на нивните различни слепоочни отвори. Овие отвори во лицевата коска дозволиле прикачување за поголеми вилични мускули, а со тоа поефикасно загризување. За синапсидите се сметало дека биле линија на влечуги која довела до цицачите преку постепено еволуирање на мамалиски особини, па оттука доаѓа и името "цицачовидни влечуги" кое станало традиционален опис за сите немамалиски синапсиди.<ref name=Carroll397/><ref name=Benton122/>