Разлика помеѓу преработките на „Операција Оверлорд“

Одземени 317 бајти ,  пред 11 година
с
поправки
с
с (поправки)
'''Денот Д''' или '''Операција Оверлорд''' се нарекува воената инвазија на [[Сојузници од Втората светска војна|сојузниците]] од [[Англија]] врз [[Нормандија]], преку каналот [[Ла Манш]], која започнала на 6. јуни 1944.
 
Ова била една од завршните операции од [[Втората светска војна]], со која започнала офанзивата на сојузниците врз силите на [[Нацистичка Германија]] од запад, и нивно постепено повлекување кон исток, кон [[Германија]], од претходно окупираните територии на [[Франција]], [[Бенелукс]] и [[Данска]]. Главницата од сојузничките сили ја сочинувале американски, британски, канадски и француски единици. ЦелокупнатаЦеловкупната флота ја чинеле бродови од 8 различни земји, вкупно 69396.939 бродови (12131.213 ратнивоени бродови, 41264.126 транспортни бродови и 16001.600 бродови за подршкаподдршка, вклучувајчивклучувајќи ги тука и трговските бродови).
 
Истоварот на сојузничката војска започнало во 6 часот и 30 минути наутро кога 5000 бродови и 10000 авиона тргнале во одлучен напад на Хитлеровиот бедем. Први на брегот прстигнала американската армија на кои што им предтстоело да направат мостобран во западната зона на Нормадиското подрачје. Еден час подоцна започнал нападот на британските војници на источната зона. Четвртата америчка дивизија на генерал Теодор Рузвелт вршела истовар во секторот Јутах. За жал неколку бродови на кои што се преезувале единиците налетале на мини. Потонал еден од десантните бродови со 4 амфибиски тенка. Изгубен е и еден разурнувач а во настанатиот метеж првиот бран на трупите биле истоварени 1,5 км јужно од планираното што на крајот испаднало како среќна околност.
==Историја==
Дваесет и пет километри источно од Јутах, се наоѓал секторот Омаха на кој што се истоварил 5 корпус на првата американска армија. Овде одбраната ја држела 352-та пешадиска елитна дивизија која стигнала неколку недели пред самиот напад. А во текот на десантот таа извршувала вежба одбрана на напад од море, па истата се наоѓала во полна борбена готовност. Тоа во голема мерка допринело вешто да ги амортизираат нападите на сојузничката флота и нападите од воздух. Настанал вистински пекол а во општиот хаос на брзина биле спуштени 64 амфибиски тенка, но едвај половина од нив успеала да се приграби до брегот. Високите бранови потопиле 27 тенка, а пет до шест биле уништени од противничката артилерија. Исто така потонале 28 од вкупно 30 хаубици кои што биле превезувани во десантни чамци од типот патка. Американскиот корпус претрпел големи загуби а многу војници и оклопни возила биле истоварени на погрешни места со што била изгубена врската со главницата.
Истоварот на сојузничката војска започнало во 6 часот и 30 минути наутро кога 50005.000 бродови и 1000010.000 авионаавиони тргнале во одлучен напад на Хитлеровиот бедем. ПрвиПрва на брегот прстигналабила американската армија на кои што им предтстоелопретстоело да направат мостобран во западната зона на Нормадиското подрачје. Еден час подоцна започнал нападот на британските војници на источната зона. Четвртата америчкаамериканска дивизија на генерал [[Теодор Рузвелт]] вршела истовар во секторот ЈутахЈута. За жал неколкуНеколку бродови на кои што се преезувалепревезувале единиците налетале на мини. Потонал еден од десантните бродови со 4 амфибискиводоземни тенкатенкови. Изгубен е и еден разурнувач, а во настанатиот метеж првиот бран на трупите биле истоварени 1,5 кмkm јужно од планираното што на крајот испаднало како среќна околност.
Меѓутоа првичните оценки и проценки лажеле па така Американците и покрај значителните загуби успелае да се прошират правејќи го мостобранот во секторот Омаха. Во тоа значителна помош им пружала артилеријата од воените бродови и доминацијата на небо од нивната авијација. До касно во ноќта на 6 јуни, сојузниците воспоставиле три мостобрана на Нормандискиот брег во должина од 2 до 9 км. Се истовариле 8 дивизии (3 воздушно-десантни и 5 пешадиски) и една оклопна бригада со вкупно 156000 луѓе.
 
Дваесет и пет километри источно од Јутах,Јута се наоѓал секторот Омаха на кој што се истоварил 5. корпус на прватаПрвата американска армија. Овде одбраната ја држела 352-та. пешадиска елитна дивизија која стигнала неколку недели пред самиот напад. А воВо текот на десантот таа извршувала вежба одбрана на напад од море, па истата се наоѓала во полна борбена готовност. Тоа во голема мерка допринелоовозможило вешто да гисе амортизираат нападите на сојузничката флота и нападите од воздух. Настанал вистински пекол а воВо општиот хаос на брзинанабрзина биле спуштени 64 амфибискиводоземни тенкатенкови, но едвајсамо половина од нив успеалауспеале да се приграбидојдат до брегот. Високите бранови потопиле 27 тенка, а пет до -шест биле уништени од противничката артилерија. Исто така потонале 28 од вкупно 30 [[хаубици]] кои што биле превезувани во десантни чамци од типот патка. Американскиот корпус претрпел големи загуби а многу војници и оклопни возила биле истоварени на погрешни места со што била изгубена врската со главницата.
 
Меѓутоа првичните оценки и проценки лажеле па така Американците и покрај значителните загуби успелае да се прошират правејќи го мостобранот во секторот Омаха. Во тоа значителна помош им пружалапружела артилеријата од воените бродови и доминацијата на небо од нивната авијација. До касно во ноќта на 6 јуни, сојузниците воспоставиле три мостобрана на Нормандискиот брег во должина од 2 до 9 км. Се истовариле 8 дивизии (3 воздушно-десантни и 5 пешадиски) и една оклопна бригада со вкупно 156000156.000 луѓе.
 
{{Втора светска војна}}
{{Никулец од областа на историјата}}