Томас Вулзи: Разлика помеѓу преработките

[проверена преработка][проверена преработка]
Избришана содржина Додадена содржина
Нема опис на уредувањето
Нема опис на уредувањето
Ред 33:
'''Томас Волсеј''' (околу [[1471]] или 1475? - [[29 ноември]] [[1530]]) бил англиски државник и кардинал на [[Римокатоличка црква|Римокатоличката црква]] во [[Англија]].
 
Во времето кога [[Хенри VIII]] станал [[крал на Англија]] во [[1509]] година, кариерата на Волсеј тргнала нагоре. Излегувајќи на политичката сцена, тој станал еден од највлијателните луѓе во [[Англија]]<ref name="dictionary1">Oxford Dictionary National Biography, Thomas Wolsey.</ref>. Во [[1515]] година бил избран за прв советник на кралот, како и [[кардинал]]. На тој начин тој бил првиот [[лорд канцелар]] на кралот, позиција која му давала за право да зема големи одлуки од политичкиот живот во Англија. Често пати бил нарекуван како ''alter rex'' (втор крал).
 
Во времето на [[Англиска реформација|Англиската реформација]], Волсеј започнал да ги губи своите позиции. Најголем проблем на Волсеј му била дадената задача од страна на кралот [[Хенри VIII]] да го поништи неговиот брак со [[Катерина Арагонска]]. Волсеј го повикал црковниот суд во Англија, со специјален делегат пратен од папата. Сепак, [[Папа]]та му забранил на Хенри да стапи во нов брак се додека не се донесе одлука во [[Рим]], а не во Англија. Ана и многубројните непријатели на Волси, сметале дека тој е од страната на папата, па така во [[1529]] Хенри го отпуштил од неговата должност и го уапсил, доколку не умрел од болест во [[1530]], тој би бил погубен поради предавство.
 
 
[[bs:Thomas Wolsey]]
[[bg:Томас Уолси]]
[[ca:Thomas Wolsey]]
[[cs:Thomas Wolsey]]
[[da:Thomas Wolsey]]
[[de:Thomas Wolsey]]
[[en:Thomas Wolsey]]
[[et:Thomas Wolsey]]
[[es:Thomas Wolsey]]
[[eo:Thomas Wolsey]]
[[fr:Thomas Wolsey]]
[[ko:토머스 울지]]
[[it:Thomas Wolsey]]
[[la:Thomas Wolsa]]
[[nl:Thomas Wolsey]]
[[ja:トマス・ウルジー]]
[[no:Thomas Wolsey]]
[[pl:Thomas Wolsey]]
[[pt:Thomas Wolsey]]
[[ru:Уолси, Томас]]
[[sl:Thomas Wolsey]]
[[fi:Thomas Wolsey]]
[[sv:Thomas Wolsey]]
[[ta:தாமஸ் ஒவால்சி]]
[[zh:托馬斯·沃爾西]]