Благој Јанков - Мучето: Разлика помеѓу преработките

нема опис на уредувањето
сНема опис на уредувањето
Нема опис на уредувањето
}}
 
'''Благоја Гане Јанков-Мучето''' е роден во [[1911]] година во [[Струмица]], во сиромашно семејство. По завршувањето на основното образование и втори клас средно образование, тој заминал за Белград, каде го изучувал кројачкиот занает. Таму политички се освестил и стапил во револуционерното движење. Од тогаш неговата линост политички да се надоградува.
 
После основното образование,завршил два класа гимназија,а потоа заминал во [[Белград]], да учи кројачки занает. Таму политички се освестува и стапува во револуционерно движење.Од тогаш неговата линост политички се надоградува.
ЗарадиПоради неговите активности,стекнува тој стекнал доверба и станувастанал синдикален функционер. Посебно ебил добар организатор на штрајкови и излети. Уживал голем углед мешумеѓу македонските печалбари во [[Белград]]. Неговото дело не останало непознато за полицијата.Уапсен, поради кое бил еуапсен како опасен антидржавен бунтовник.во Во белградскиот затвор Главњаци ебил мачен и одвраќан од револуционерната дејност.после 6Од месецизатворот мачење,еизлегол пуштенпо одшест затвор,врзанмесеци. воПо рацете и во придружба одпуштењето, жандармитој есе протеранвратил во родната [[Струмица]].
 
Во [[Струмица]] веднаш се ангажира во организирањето на работничката класа и синдикати.
Во [[Струмица]] веднаш се ангажирал во организирањето на работничката класа и синдикати. Наишол на добар одзив од кројачките работници, организирал успешен штрајк кој сам го предводипредводил и успешно го завршувазавршил. Полицијата повторно го гонипрогонела, а тој доаѓаповторно отишол во [[Белград]]., но овој пат како член на [[КПЈ]] ([[1938]]),. соСо големо штрајкувачко и синдикално искуство,влегува Мучето влегол во штрајкувачкиот одбор на [[Белград]]. Во една штрајкувачка демонстрација повторнобил еповторно уапсен од полицијата и е одведен на мачење во Главњацизатвор. Кога излегол од затворот станал член на реонскиот комитет на [[КПЈ]] на [[Белград]].
 
Со своето револуциенерно дело се афирмирал како истакнат комунистички борец,заради поради што станал член на покраинскиот комитет на [[КПЈ]] за [[Македонија]].во Во тоа својство ебил упатен за инструктор во источна [[источна Македонија]].Беше Исто така станал и организатор на првите спротиставувања на бугарската окупациска власт во [[Струмица]] во [[1941]] година.
Исто така активно учествувал во подготовките за формирање на партиски организации за[[ Радовиш]],[[Берово]] и [[Валандово]].Бугарската фашистичка полиција ја открила неговата работа.Како илегалец најмногу се движел во [[Штип]] и неговата околина.Направил партиска база во селото [[Долани]],во својство на член на обласниот комитет на [[КПЈ]].Во една провала,полицијата извршила напад.Тогаш со Благоја бил и [[Славчо Стојменски]],кој во престрелката со полицијата бил убиен,додека Благоја,ранет,успева да се извлече од канџите на бугарските фашистички полицајци.Во многу тешки услови ја продолжил револуционерната работа.Бугарскиот Воен Суд го осудил на смрт во отсуство и издале потерница со награда за него.
 
Во јуни [[1944]] година [[Бугарите]] го откриле неговото скривалиште. Настанала нерамноправна борба на градските улици,во која Благоја херојски загинува.<ref>[http://www.novamakedonija.com.mk/NewsDetal.asp?vest=7159956297&id=9&prilog=0&setIzdanie=21738 Нова Македонија] Реновирана спомен-куќата на Благој Мучето </ref>
Исто така активно учествувал во подготовките за формирање на партиски организации за [[ Радовиш]], [[Берово]] и [[Валандово]]. Бугарската фашистичка полиција ја открила неговата работа. Како илегалец најмногу се движел во [[Штип]] и неговата околина. Направил партиска база во селото [[Долани]], во својство на член на обласниот комитет на [[КПЈ]]. Во една провала, полицијата извршила напад. Тогаш со Благоја бил и [[Славчо Стојменски]],кој во престрелката со полицијата бил убиен, додека Благоја, ранет,успева успел да се извлече од канџите на бугарските фашистички полицајци. Во многу тешки услови ја продолжил револуционерната работа. Бугарскиот Воен Суд го осудил на смрт во отсуство и издале потерница со награда за него.
 
Во јуни [[1944]] година [[Бугарите]] го откриле неговото скривалиште, во домот на [[Спиро Захов]] во [[Струмица]]. Настанала нерамноправна борба на градските улици, во која Благоја херојски загинува.<ref>[http://www.novamakedonija.com.mk/NewsDetal.asp?vest=7159956297&id=9&prilog=0&setIzdanie=21738 Нова Македонија] Реновирана спомен-куќата на Благој Мучето </ref>
 
За [[Народен Херој на Југославија]] е прогласен на [[11 Октомври]] [[1951]] година.