Разлика помеѓу преработките на „Михаил Герџиков“

Додаден 51 бајт ,  пред 11 година
'''Михаил Герџиков''' ({{lang-bg|Михаил Герджиков}}) бугарски [[револуционер]], [[Анархизам|анархист]], основач и раководител на [[Македонски таен револуционерен комитет|Македонскиот таен револуционерен комитет]], учесник во македонското револуционерно движење, член и војвода на [[Македонска револуционерна организација|Македонската револуционерна организација]], подоцна деец на [[ВМРО (Обединета)]] <ref>[http://vmro.bg/modules.php?name=Encyclopedia&op=content&tid=51 Биография от сайта на ВМРО]</ref>.
 
==Ран период==
==Први години==
 
Средно образование учиучел во бугарската гимназија во [[Пловдив]]. Во [[1897]] година заминувазаминал заво [[Швајцарија]], каде студирастудирал правни науки во [[Лозана]] и [[Женева]]. ЕденТој бил ееден од најистакнатите претставници на анархистичкиот [[Македонски таен револуционерен комитет]]. Во учебната [[1899]]/[[1900]] година под името Тодор Луканов ебил учител во гимназијата во [[Битола]]. Во октомври [[1900]] година естанал четник во четата на [[Христо Чернопеев]] во [[Кукуш]]. По решение на ЦК определен ебил за претставник на [[ВМОРО|Организацијата]] во Одринскиот револуционерен округ, а подоцна и за ревизор на четите во источниот дел на [[Тракија|Одринско]]. Во текот на ''Преображенското востание'' во [[1903]] година практично раководираководел со ''Бојното тело'' и по негова команда со четите на [[Иван Варналиев]] и [[Христо Силјанов]] ебило заземено селото Василико. [[анархизам|Анархист]] по убедување, Герџиков во македонското револуционерно движење ебил голем противник на [[Борис Сарафов]]. По директива на [[Задгранично претставништво|задграничните претставници]] на [[Македонска револуционерна организација|Организацијата]] во [[Софија]], дури лично престојувал во [[Белград]] кон крајот на [[1903]] година за да ги следи актите на [[Борис Сарафов]]. По востанието тесно соработувасоработувал со левите сили во револуционерното движење.
 
{{Шаблон:Анархизам}}