Солунски конгрес од 1903 година: Разлика помеѓу преработките

Нема измена во големината ,  пред 12 години
[проверена преработка][проверена преработка]
Солункиот конгрес од страна на делегатот Лазар Димитров и Пандо Кљаљшев бил исто така оценет како незаконски <ref name="HS" />, а по [[Илинденското востание]] во [[април]] [[1904]] година на првиот повостанички собир во Струмичкиот округ било констатирано дека:
 
{{Цитатник|''Востанието, кое стана минатата (1903 б.н) година, било наложено од Централнит комитет под булото на еден Конгрес, но КОнгресКонгрес незаконит, значи востанието не произлегло од зрелост, туку е наложено и тоа предвремено'' <ref name="BNND"><small>''Борис Николов, Непубликувани документи из архива на Христо Узунов, Исторически преглед, кн. 5, София, 1990''</small> </ref> }}
 
== Извори ==