Разлика помеѓу преработките на „Цветан Тодоров“

Одземени 19 бајти ,  пред 14 години
нема опис на уредувањето
(превод)
починал-место= |
}}
'''Цветан Тодоров''' (роден на [[1 март]], [[1939]]) е француски книжевен теоретичар и критичар од бугарско потекло; структуралист и семиолог. По делото „Теорија на книжевноста, текстови на руските формалисти“ ([[1966]]), ја објавил и книгата „Книжевност и значење“ ([[1967]]) во која поетиката ја дефинира како наука за книжевниот дискурс, додека условите што ја овозможуваат ги проучува во „Теории на симболите“ ([[1977]]), критичка анализа на теориите на [[Аристотел]], [[Августин]], [[Такит]], [[Дидро]], [[Лесинг]], [[Јохан Волфганг фон Гете|Гете]], [[Зигмунд Фројд|Фројд]], [[Фердинанд де Сосир|де Сосир]] и други.
 
== Библиографија ==
Анонимен корисник