Разлика помеѓу преработките на „Разговор:Илинденско востание“

 
Има само едно востани, нема две Илинденско и Преображенско... Во Смилево е одлучено востанието да се крене на [[2 август]] - [[Илинден]], на Конгресот на Петрова нива е одлучено тоа во [[Одринско]] да се крене на [[6 август]] (19 август) [[Преображение Христово]] како што во Серскиот округ е решено да се започне со востанието на [[27 септември]] - [[Крстовден]]... И во бугарската историографија си е едно востание ''Илинденско-Преображенско'' не ми е јасно зошто на мк. вики има посебна страница [[Преображенско востание]]. Значи [[Македонска револуционерна организација|Организацијата]] кренала едно востание кое во [[Одринско]] започнало подоцна односно на [[Преображение Христово]]. Според логиката ако востанието запчнало на [[6 август]] во Одринско и затоа тоа е посебно востание тогаш востанието би требало да биде ''Илинденско-Преображенско-Крстовденско'' а да има посебна статија за Крстовденско востание, што е глупост. Во мк. историја тоа се нарекува Илинденско и се смета за востание на Македонскиот народ и отука кованката на бг. историја за Илинденско-Преображенско... востание на македонските и тракиските бугари и затоа се смета за бугарско... Двете гледишта произлегуваат поради тоа што се пишуваат национални истори... Како и да е, во востанието учествувало населнието од Македонија и Одринско и ако се остават настрана националните расправии има само едно востание без разлика чие е тоа... затоа ќе предложам статијата за [[Преображенско востание]] да се избрише без разлика дали ќе биде прифатено или не.... поздрав--[[User:Dalco26|Еден Македонец ?]] <small>([[User talk:Dalco26|разговор]])</small> 12:08, 19 јули 2010 (CEST)
 
Ги избришав податоците за бројот на жртвите, зошто се само од еден извор, ќе проверам од неколку извори пак ќе ги вратам... поздрав--[[User:Dalco26|Еден Македонец ?]] <small>([[User talk:Dalco26|разговор]])</small> 18:03, 20 јули 2010 (CEST)