Алофон: Разлика помеѓу преработките

Додадени 2 бајти ,  пред 12 години
нема опис на уредувањето
[непроверена преработка][непроверена преработка]
(Создадена страница со: Алофон е варијација на фонемата. Алофон потекнува од грчките зборови '''ἄλλος'''- дгру...)
 
Нема опис на уредувањето
Алофон е варијација на фонемата. Алофон потекнува од грчките зборови '''ἄλλος'''- дгруг и phōnē- глас.. Алофонот не е карактеристична, туку варијантна форма на фонемата. При промена на алофонот нема да се промени значењето на зборот, но резултатот може да звучи неприроден или неразбирлив.Секогaш кога еден говорен звук е произведен,тоj ќе биде поразличен од другите звуци.Само некои од варијациите се значајни или забележливи за говорителите. Може да има и дополнителни алофони кои се дистрибуирани во рамките на говорот во фонетската средина.. Исто така може да има и забележливи слободни варијанти кои се по личен избор. Не сите фонеми имаат значително значајни алофони. Во случај на комплементарни алофони, секој алофон се користи во одреден фонетски контекст и можат да бидат вклучени во фонетскиот процес.
 
 
 
Користена литература
 
http://en.wikipedia.org/wiki/Allophone
12

уредувања