Разлика помеѓу преработките на „Пејо Јаворов“

Одземени 2 бајти ,  пред 10 години
нема опис на уредувањето
==Биографија==
 
Јаворов завршил V (IX) клас во [[Пловдив]]. Од [[1893]] до [[1900]] година работел како телеграфист низ разни места — [[Чирпан]], [[Стара Загора]], [[Сливен]], Софија и др. Во тоа време бил симпатизер на [[Бугарска работничка социјалдемократска партија|Бугарската работничка социјалдемократска партија]], а во 1897 година влегол во контакт со [[Македонска револуционерна организација|Македонската револуционерна организација]]. Од 1901 до 1902 година бил редактор на нелегалниот весник [[Дело (весник)|Дело]]. Првпат како четник во Македонија влегува со четата на [[Михаил Чаков]] во [[1902]] година, а потоа бил заробен од врховистичка чета и бил вратен во [[Бугарија]]. Бил редактор на голем број на весници кој биле поврзани со македонското и одринското револуционерно движење, како што биле в. [[Дело (весник)|Дело]], в. [[Слобода или смрт (весник)|Слобода или смрт]], в. [[Автономија (весник)|Автономија]], в. [[Илинден (весник)|Илинден]]. Неговата прва публикувана стихотворба ''Напред'' излегла во в. [[Глас македонски |Глас македонски]]. Јаворов подоцна станал четник на [[Јане Сандански]], а подоцна содружник и пријател на [[Гоце Делчев]], негов прв биограф (''Гоце Делчев, 1904''). По раколот во [[Македонска револуционерна организација|Организацијата]] бил член на [[Задгранично претставништво|Задграничното претставништво]] на [[ВМРОконзервативното (Автономистичка)]]крило.
 
== Извори ==