Разлика помеѓу преработките на „Едвард III“

Додадени 1.917 бајти ,  пред 10 години
нема опис на уредувањето
{{Infobox royalty
| type = monarch
| name = Edward III
| image = King Edward III from NPG.jpg
| succession = [[List of English monarchs|King of England]]
| moretext = [[Style of the British sovereign#Styles of English sovereigns|(more...)]]
| reign = 1 February 1327 – 21 June 1377 (50 years)
| coronation = 1 February 1327
| predecessor = [[Edward II of England|Edward II]]
| regent = [[Roger Mortimer, 1st Earl of March]]<br />& [[Isabella of France|Queen Isabella]] ''([[de facto]])''<br />Council inc. [[Henry, 3rd Earl of Lancaster]] (1327–1330; ''[[de jure]]'')
| successor = [[Richard II of England|Richard II]]
| spouse = [[Philippa of Hainault]]<br />m. 1328; dec. 1369
| issue = [[Edward, the Black Prince|Edward, Prince of Wales ''The Black Prince'']]<br />[[Isabella de Coucy|Isabella, Lady of Coucy]]<br />[[Joan of England (1334-1348)|Lady Joan]]<br />[[Lionel of Antwerp, 1st Duke of Clarence|Lionel ''of Antwerp'', 1st Duke of Clarence]]<br />[[John of Gaunt, 1st Duke of Lancaster|John ''of Gaunt'', 1st Duke of Lancaster]]<br />[[Edmund of Langley, 1st Duke of York|Edmund ''of Langley'', 1st Duke of York]]<br />[[Mary Plantagenet|Mary ''of Waltham'', Duchess of Brittany]]<br />[[Margaret Plantagenet, Countess of Pembroke|Margaret ''of Windsor'', Countess of Pembroke]]<br />[[Thomas of Woodstock, 1st Duke of Gloucester|Thomas ''of Woodstock'', 1st Duke of Gloucester]]
| styles = The King<br />The Earl of Chester<br />The Duke of Aquitaine<br />Edward of Windsor
| house = [[House of Plantagenet]]
| father = [[Edward II of England|Edward II]]
| mother = [[Isabella of France]]
| date of birth = {{Birth date|1312|11|13|df=yes}}
| place of birth = [[Windsor Castle]], [[Berkshire]]
| date of death = {{Death date and age|1377|6|21|1312|11|13|df=yes}}
| place of death = [[Richmond Palace|Sheen Palace]], [[Richmond, London|Richmond]]
| place of burial = [[Westminster Abbey]], [[London]]}}
'''Едвард III''' ([[13 ноември]] [[1312]] - [[21 јуни]] [[1377]]) ([[англиски]]: ''Edward III of England''; [[француски]]: ''Édouard III d'Angleterre'') бил еден од најуспешните англиски монарси во [[среден век|средниот век]]. Тој го вратил кралскиот авторитет по катастрофалното управување на својот татко, [[Едвард II]], а [[Кралство Англија|Кралството Англија]] го претворил во едно од најсилните во [[Европа]]. За време на неговото владеење биле воведени големи законодавни реформи, особено во англискиот парламент. Периодот од неговото владеење бил одбележан од "црната смрт" - чума. Едвард III на англискиот трон се задржал 50 години.
 
 
Едвард за [[крал на Англија]] бил крунисан на 14 години по отстранувањето на татко му. На 17 години со државен удар, тој го отстранил својот регент, [[Роџер Мортимер]], зазимајќи ја власта. Откако победил, без да тргне во поход кон Шкотска, тој се сметал за легитимен наследник на францускиот престол во [[1337]], по кое започнала [[Стогодишна војна|Стогодишната војна]]. По неколку привремени неуспеси на почетокот, војната се развила исклучително добро за Англија. Англија издвојувала голема победа во [[Битка кај Креси|битката кај Креси]] и [[Битка кај Поатје (1356)|Поатје]].