Разлика помеѓу преработките на „Јон“

Одземен 61 бајт ,  пред 10 години
нема опис на уредувањето
{{Без извори|датум=октомври 2009}}
{{Никулец од областа на хемијата}}
'''Јон''' е [[атом]] кој изгубил или примил [[електрон]] односно е променета неговата неутрална природа. Јоните се делат на [[Катјон|катјони]] кои се позитивно наелектризирани поради поголемиот број на протони и [[Анјон|анјони]] кои се негативно наелектризирани јони поради поголемиот број на електрони. Јоните се формираат кога електроните се додаваат или одземаат од неутралните молекули или други јони, како што се атомите на [[Натриум|натриумот]] (Na) и [[Хлор|хлорот]] (Cl) кога реагираат за да формираат Na+ и Cl-, при комбинирањето на јоните со другите честички, како што се [[Катјон|катјоните]] на [[Водород|водородот]] (H+) и [[Амонијак|амонијакот]] (NH3) кога се комбинираат за да формираат катјони на амонијакот (NH4+) или кога ковалентната врска меѓу два атома се прекинува на тој начин што резултира со честички што се набиени, како водата (H2O) кога се разложува на водород и водороден оксид (H+ и OH-). Многу кристални супстанции се составени од јони што се држат во правилни геометриски облици со привлекување на спротивно набиените честички едни со други. Јоните се движат во електродите со спротивно полнење во едно електрично поле и се проводници на електричната енергија во електролитските ќелии. Соединенијата што формираат јони се нарекуваат електролити. Јоните, исто така, се формираат во гасовите кога се загреваат на високи температури или кога електрично празнење поминува низ нив.
 
Анонимен корисник