Демократска Федерална Македонија: Разлика помеѓу преработките

с
нема опис на уредувањето
сНема опис на уредувањето
сНема опис на уредувањето
* Решението на [[АСНОМ]] за прогласување на [[Илинден]] – [[2 август]] за народен и државен празник на македонската држава.
 
[[Првото заседание на АСНОМ]] формира свој [[Президиум]], кој всушност претставува прва македонска влада. Покрај претседател, Президиумот имал двајца потпретседатели, двајца секретари и 17 члена. За претседател е избран [[Методија Андонов - Ченто]].<ref>[http://www.sobranie.mk/default.asp?ItemID=55C78CD2E66E334188B3C8C0077BF605 www.sobranie.mk], На 2 август 1944 година, [[Методија Андонов Ченто]] е избран за претседател на Президиумот на ова највисоко државно тело на '''Демократска Федерална Македонија''', која подоцна е именувана како [[Народна Република Македонија]].</ref>
 
Излегува првиот број на весникот „[[Нова Македонија]]“. Донесена одлука за основање на [[Учителска школа Скопје|Школата за народни учители]]. Формирана е [[Народната библиотека „Климент Охридски“]]. Формирана е [[Македонската филхармонија]]. [[Божиќните настани на Скопското Кале]]: одредени единици одбиваат да заминат на [[Сремскиот фронт]] и наместо тоа сакаат да се оди на [[Солун]]. Формиран е [[Македонскиот народен театар]]. Се одржува [[Првиот црковно-народен собор]] за обновување на [[Македонската Православна Црква]]. Формирана е првата македонска влада. Донесено е решение за утврдување на [[македонската азбука]]. Од печат излегува првиот македонски буквар.
 
На [[8 март]] [[1946]] г. [[Президиумот на Народното Собрание]] донесува закон со кој дотогашното име [[Демократска Федерална Македонија]] се менува во [[Народна Република Македонија]].<ref>[http://www.mia.com.mk/default.aspx?mId=25&vId=72114596&lId=1&pmId=25 www.mia.com.mk], На денешен ден, 8 март 1946. Президиумот на Народното собрание на Народна Република Македонија донесе Закон за измена на името на Демократска Федерална Македонија</ref>
 
== Наводи ==
 
<references />
 
[[Категорија:Демократска Федерална Македонија]]