Демократска Федерална Македонија: Разлика помеѓу преработките

с
нема опис на уредувањето
сНема опис на уредувањето
'''ФедералнаДемократска ДржаваФедерална Македонија''' било името на Македонија како федерална држава во составот на новопрогласената [[Демократска Федерална Југославија]]. Ова име се користело во периодот од 1944 до [[8 март]] [[1946]] кога [[Президиумот на Народното Собрание]] со закон се менува во [[Народна Република Македонија]].
{{Без извори|датум=ноември 2009}}
'''Федерална Држава Македонија''' било името на Македонија како федерална држава во составот на новопрогласената [[Демократска Федерална Југославија]]. Ова име се користело во периодот од 1944 до [[8 март]] [[1946]] кога [[Президиумот на Народното Собрание]] со закон се менува во [[Народна Република Македонија]].
 
Во виорот на [[Втора светска војна|Втората светска војна]], на првото заседание на [[АСНОМ]] одржано на [[2 август]] [[1944]] година во [[Прохор Пчињски (манастир)|манастирот Св. Прохор Пчински]] со присуство на делегати од сите краишта на [[Македонија]] и на претставници на големите сили учесници во антифашистичката војна - [[САД]] и [[Велика Британија]], се донесени следниве важни одлуки:
 
* Решение за прогласување на [[АСНОМ]] за врховно законодавно и извршно народно претставничко тело и највисок орган на државната власт на демократскаДемократска Македонија
* Декларацијата на [[АСНОМ]] за основните права на граѓаните на демократскаДемократска Македонија
* Решението на [[АСНОМ]] за воведување на [[македонски јазик|македонскиот јазик]] како службен јазик во македонската држава
* Решението на [[АСНОМ]] за прогласување на [[Илинден]] – [[2 август]] за народен и државен празник на македонската држава.
Излегува првиот број на весникот „[[Нова Македонија]]“. Донесена одлука за основање на [[Учителска школа Скопје|Школата за народни учители]]. Формирана е [[Народната библиотека „Климент Охридски“]]. Формирана е [[Македонската филхармонија]]. [[Божиќните настани на Скопското Кале]]: одредени единици одбиваат да заминат на [[Сремскиот фронт]] и наместо тоа сакаат да се оди на [[Солун]]. Формиран е [[Македонскиот народен театар]]. Се одржува [[Првиот црковно-народен собор]] за обновување на [[Македонската Православна Црква]]. Формирана е првата македонска влада. Донесено е решение за утврдување на [[македонската азбука]]. Од печат излегува првиот македонски буквар.
 
На [[8 март]] [[1946]] г. [[Президиумот на Народното Собрание]] донесува закон со кој дотогашното име [[ФедералнаДемократска ДржаваФедерална Македонија]] се менува во [[Народна Република Македонија]].
 
[[Категорија:ФедералнаДемократска ДржаваФедерална Македонија]]