Англосаксонска Англија: Разлика помеѓу преработките

с
нема опис на уредувањето
Нема опис на уредувањето
сНема опис на уредувањето
'''Англо-саксонски период''' од [[историја на Англија|историјата на Англија]] го опфаќа периодот на средновековна Англија (раниот [[Среден Век]]), односно од крајот на [[Римска Британија|римското владеење]] на [[Британија]] и создавањето на Англо-саксонските кралства до [[Норманско освојување на Англија|Норманското освојување на Англија]] во [[1066]] година. Во историјата на Англија, [[5 век]] и [[6 век]] се познати како ''темни векови''. Кон крајот на [[8 век]], во Англија и териториите на Британија пристигнале [[Викинзи]]те, кое довело до промена на културниот свет на островот. По номадската инвазија, [[Вилијам I од Англија]] го дал почетокот на периодот на [[Кралство Англија]].
 
Кога римското владеење на британија зџапочнало полека да опаѓа, императорот Константин III решил да ја повлече својата армија, главно поради честите варварски инвазии во Европа. Римско-британските земји често пати биле напаѓани од страна на племето Пикти, на источниот брег од Англија.