Разлика помеѓу преработките на „Википедија:Инкубатор“

Одземени 6.569 бајти ,  пред 10 години
прилагодувања според дискусијата
с (поправка)
(прилагодувања според дискусијата)
{{портална навигација}}
{| cellspacingcellpadding="02" cellpaddingcellspacing="05" style="width:100%; border:1px skyblue solid #B1BFA3; vertical-align:top;background-color:#FAFFF5;color:#000; margin:15px 0 0 0"
|-
|style="color:#000"|'''Инкубаторот''' е ризница од сите '''добри статии''' на Википедија. Статиите ''автоматски'' се појавуваат во долниот список по додадавање на шаблонот {{tl|добра}} на дното од нивните страници. Секој уредувач може да обележи една статија како добра, но пред тоа, треба да провери дали таа ги исполнува '''[[Википедија:Критериуми за добра статија|минималните критериуми за добра статија]]'''. Се разбира, ако некој обележи статија која не ги исполнува критериумите, таа ќе биде отстранета од овде.
| colspan="2" style="background:skyblue; text-align:center; padding:1px; border-bottom:1px white solid;" |
 
<h2 style="margin:.5em; margin-top:.1em; border-bottom:0; font-weight:bold;">[[Image:Featured article star - check.svg|60px|Квалитетни статии]] Инкубатор </h2>
Страницава ја нарековме „инкубатор“, бидејќи на статиите овде им треба уште малку „созревање“ за да станат [[Википедија:Кандидати за избрана статија|избрани]]. За да го подобрите квалитетот на овие статии:
#Предложете ја страницата за [[Википедија:Рецензија|рецензија]] и подобрете ја заедно со другите уредувачи;
#Ако рецензијата поминала конструктивно, [[Википедија:Кандидати за избрана статија|кандитирајте ја статијата за избрана]] за заедницата да провери дали ги исполнува [[Википедија:Критериуми за избрана статија|критериумите за избрана статија]].
|}
{|cellpadding="2" cellspacing="5" style="width:100%; border:1px solid #B1BFA3; vertical-align:top;background-color:#FAFFF5;color:#000; margin:5px 0 0 0"
! <h2 style="margin:0;background-color:#E0F2CE;font-size:150%;border:1px solid #B1BFA3;text-align:center;color:#000;padding:0.2em 0.4em;">Список на добри статии</h2>
|-
|style="color:#000"|{{purge|Исчистете ја меморијата за страницава}} за да го обновите списокот. (''Забелешка: '''[[/Стари статии|Овде]]''' е стариот список на статии од инкубаторот.'')
| style="background:#F5FAFF; padding:1.2em;" valign="top" |
На страницата на овој портал се наоѓаат квалитетни статии, кои со мали исправки и дополнувања може да бидат избрани на Главната страница или на страницата на некој од порталите. Инкубаторот, всушност претставува продолжение на [[Шаблон:500 (избрани статии)|иницијативата 500 (избрани) статии]], односно воведување на траен карактер на оваа иницијатива. '''(Внимание:Избраните статии се отстрануваат од порталот.)'''
 
Секој може да додаде статија во оваа листа, но при тоа треба да се води сметка ''додадената статија да ги исполнува критриумите за [[Википедија :Критериуми за добра статија|добра]] или [[Википедија:Критериуми за избрана статија|избрана]] статија''.
 
Слободно може да додавате нови наслови на области и нив да ги пополнувате со наслови на статии.
 
Ве молиме по додавањето на статијата во одредена област, променето го бројот на статии до насловот на областа. Не додавајте иста статија во повеќе области за да не дојде до двојно броење на статијата.
 
Ве молиме не додавајте статии кои го имаат статусот избрана статија.'''(Внимание: Статии кои го изгубиле статусот избрани статии може да бидат додадени во порталот, доколку ги исполнуваат горенаведените критериуми.)'''
 
{|
|valign=top|
'''Содржина (137 статии)'''
----
'''<categorytree mode=pages hideroot=on>Википедија:Добри статии</categorytree>'''
*'''Наука (81)'''
**'''Природни науки (46)'''
***'''Математика (5)''': [[Таблица на вистинитост]] {{·}} [[Природен логаритам]] {{·}} [[Просек]] {{·}} [[Варијанса]] {{·}} [[Стандардно отстапување]] {{·}}
***'''Биологија (9)''': [[Американски алигатор]] {{·}} [[Животна средина]] {{·}} [[Бел носорог]] {{·}} [[Суматрански носорог]] {{·}} [[Индиски носорог]] {{·}} [[Јавански носорог]] {{·}} [[Снежен леопард]] {{·}} [[Епидемиологија]] {{·}} [[Бактериофаг]] {{·}}
***'''Физика (0)''':
***'''Хемија (0)''':
***'''Географија (27)''': [[Куритиба]] {{·}} [[Улан Батор]] {{·}} [[Струга]] {{·}} [[Кратово]] {{·}} [[Гевгелија]] {{·}} [[Берово]] {{·}} [[Велес]] {{·}} [[Лаос]] {{·}} [[Сан Марино]] {{·}} [[Боливија]] {{·}} [[Перу]] {{·}} [[Еквадор]] {{·}} [[Парагвај]] {{·}} [[Бордо]] {{·}} [[Лион]] {{·}} [[Минхен]] {{·}} [[Барселона]] {{·}} [[Ница]] {{·}} [[Хрватска]] {{·}} [[Црна Гора]] {{·}} [[Србија]] {{·}} [[Босна и Херцеговина]] {{·}} [[Полска]] {{·}} [[Романија]] {{·}} [[Албанија]] {{·}} [[Шпанија]] {{·}} [[Њујорк]] {{·}}
***'''Астрономија (3)''': [[Повеќеѕвезден систем]] {{·}} [[Макемаке]] {{·}} [[Херцшпрунг-Раселов дијаграм]] {{·}}
***'''Информатика (2)''': [[Софтверска пиратерија]] {{·}} [[Колаборативни компјутерски системи]] {{·}}
**'''Општествени науки (36)'''
***'''Историја (16)''': [[Античка историја]] {{·}} [[Балкански пропаганди во Македонија]] {{·}} [[Битка кај Хатин]] {{·}} [[Бугарска егзархија]] {{·}} [[Историја на Франција]] {{·}} [[Историја на САД]] {{·}} [[Историја на Германија]] {{·}} [[Османлиска империја]] {{·}} [[Втора светска војна]] {{·}} [[Историја на Европа]] {{·}} [[Историја на Шпанија]] {{·}} [[Венецијанска република]] {{·}} [[Османлиска Грција]] {{·}} [[Второ Бугарско царство]] {{·}} [[Сојуз на Советските Социјалистички Републики]] {{·}} [[Триесетгодишна војна]]{{·}}
***'''Економија (6)''': [[Финансиска криза]] {{·}} [[Менаџмент]] {{·}} [[Меѓународен туризам]] {{·}} [[Картел]] {{·}} [[Економија на Европа]] {{·}} [[Г-20 големи економии]]{{·}}
***'''Философија (0)''':
***'''Психологија (1)''': [[Психологија на личноста]] {{·}}
***'''Социологија (4)''': [[Социјализација]] {{·}} [[Криминологија]] {{·}} [[Анархизам]] {{·}} [[Девијација (социологија)]] {{·}}
***'''Право (2)''': [[Кривична намера]] {{·}} [[Кривично право]] {{·}}
***'''Етнологија (2)''': [[Ацтеки]] {{·}} [[Курди]] {{·}}
***'''Лингвистика (8)''': [[Јапонски јазик]] {{•}} [[Паштунски јазик]] {{•}} [[Урду јазик]] {{•}} [[Лаошки јазик]] {{•}} [[Тонгански јазик]] {{•}} [[Фиџиски јазик]] {{•}} [[Баскиски јазик]] {{•}} [[Виетнамски јазик]] {{·}}
 
----
*'''Биографија (16)''': [[Адолф Хитлер]] {{·}} [[Владимир Крамник]] {{·}} [[Леонард Ојлер]] {{·}} [[Јулијан Отпадник]] {{·}} [[Роберт Хибнер]] {{·}} [[Никола Вапцаров]] {{·}} [[Дида]] {{·}} [[Нанак]] {{·}} [[Карлос Кастанеда]] {{·}} [[Марија Антоанета]] {{·}} [[Дорис Лесинг]] {{·}} [[Конрад Аденауер]] {{·}} [[Бијонсе Ноулс]] {{·}} [[Марија Магдалена]] {{·}} [[Катерина Арагонска]] {{·}} [[Хозе Раул Капабланка]] {{·}}
----
*'''Уметност (5)'''
**'''Сликарство (0)''':
**'''Музика (1)''': [[Љубовна песна]] {{·}}
**'''Архитектура (1)''': [[Базилика Свети Петар]]
**'''Филм (0)''':
**'''Фотографија(0)''':
**'''Литература (3)''': [[Гилгамеш (еп)]] {{·}} [[Шагринска кожа]] {{·}} [[Хари Потер]] {{·}}
----
*'''Религија (6)''': [[Вистински Крст]] {{·}} [[Историја на христијанството]] {{·}} [[Рано христијанство]] {{·}} [[Исламска историја]] {{·}} [[Историја на Јудаизмот]] {{·}} [[Историја на Папството]] {{·}}
----
*'''Митологија (1)''': [[Ала]] {{·}}
----
*'''Спорт (8)''': [[Кошарка]] {{·}} [[2009 ФИФА Куп на Конфедерации]] {{·}} [[НБА]] {{·}} [[Милан]] {{·}}
**'''Шах (4)''': [[Француска одбрана]] {{·}} [[Мат (шах)]] {{·}} [[Шаховско отворање]] {{·}} [[Средишница]] {{·}}
----
*'''Транспорт (1)''': [[Автомобил]] {{·}}
----
*'''Технологија (0)''':
----
*'''Политика (1)''': [[Грчко-турски односи]]{{·}}
----
*'''Организации (1)''': [[Гинисови рекорди]] {{·}}
----
*'''Компании (3)''': [[Ернст & Јанг]] {{·}} [[Проктер и Гембл]] {{·}} [[KPMG]] {{·}}
----
*'''Кулинарство (1)''': [[Турска кујна]] {{·}}
----
*'''Друго (10)''': [[Толкување]] {{·}} [[Институт за класични студии]] {{·}} [[Чудовиштето од Лох Нес]] {{·}} [[Академија]] {{·}} [[Театарот во Античка Грција]]{{·}} [[Плоштад Свети Марко]] {{·}} [[Џек Бауер]] {{·}} [[Ед, Ед и Еди]] {{·}} [[Руска култура]] {{·}} [[Идно проширување на Европската унија]] {{·}}
----
|valign=top|
|}
|}
[[Категорија:Википедија:Иницијативи| ]]