Разлика помеѓу преработките на „Македонија на Македонците“

{{Цитатник|''... Ние сакаме Македонија да биде автономна, независна, слободна, Македонија на Македонците... вие ја сакате слободата на Македонија... како средство, како етапа за идно завојување и присоединување, а кај нас слободата, автономијата на Македонија е легална во основа како цел. Ете каде е големата разлика меѓу Нас - внатрешните и Вас - врховистите'' <ref name="GIB"><small>''Г. Ив. Белевъ, На госѕи у Сандански, Из живота на четить, Ил. Илинденъ, V/6 (46), София, 1933, 5-6.''</small></ref> }}
 
== МакедонскатаМакедонска емиграција ==
 
По [[Илинденско востание|Илинденското востание]] во [[САД]] и [[Канада]] се формираат бројни македонски емигранстски друштва и организации. Меѓу нив секако е и [[Македонска патриотска организација (Индијана)|Македонската патриотска организација]] формирана во 1922 година. Нејзините основни стремежи се слободна и независна Македонија и мотото ''Македонија за Македонците''. Меѓутоа оваа организација била една од многуте сред македонската емиграција, постоеле и многу други, а меѓу нив било и [[Македоно - одринското друштво - Левски|Македоно - одринското друштво - ''Левски'']] и неговиот весник [[Борба ( орган на М.О.Д - Левски)|Борба]] кој го помагале македонското национално движење и го прифатиле истоимениот лозунг.