Разлика помеѓу преработките на „Македонија на Македонците“

 
== Македонската емиграција ==
 
По [[Илинденско востание|Илинденското востание]] во [[САД]] и [[Канада]] се формираат бројни македонски емигранстски друштва и организации. Меѓу нив секако е и [[Македонска патриотска организација (Индијана)|Македонската патриотска организација]] формирана во 1922 година. Нејзините основни стремежи се слободна и независна Македонија и мотото ''Македонија за Македонците''. Меѓутоа оваа организација била една од многуте сред македонската емиграција, постоеле и многу други, а меѓу нив било и [[Македоно - одринското друштво - Левски|Македоно - одринското друштво - ''Левски'']] и неговиот весник [[Борба ( орган на М.О.Д - Левски)|Борба]] кој го помагале македонското национално движење и го прифатиле истоимениот лозунг.
 
== Извори ==