Разлика помеѓу преработките на „Македонија на Македонците“

Во [[август]] [[1903]] година со дозвола на [[Задгранично претставништво|Задграничното претставништво]] на територијата на [[Серски револуционерен округ|Серскиот револуционерен округ]] почнале да навлегуваат врховистички чети. Бројот на овие чети изнесувал околу 500 - 600 души на чело со [[Иван Цончев]], [[Атанас Јанков]] како и врховистичките војводи [[Јурдан Стојанов]] и [[Љубомир Стоенчев]]. Овие чети требало да и помогнат на [[ТМОРО]] во текот на [[Илинденското востание]] и Цончев за да навлезе во [[Македонија]] ги прифатил условите на [[Македонска револуционерна организација|Македонската револуционерна организација]] но тој неможел да се ослободи од своите разбирања:
 
{{Цитатник|''Целта е оваа: Македонија со своите партизански дејствија да ја исцрпи Турција, а потоа слободна Бугарија да удри со својата свежа, добро организирна армија'' <ref name="PM"><small>''Пандевски Манол, Македонското ослободително дело во XIX и XX век, т. 1, Скопје, 1987''</small></ref>}}
 
Затоа во [[Сер]]ско [[Јане Сандански]] при средбата со врховистите истакнал: