Разлика помеѓу преработките на „Македонија на Македонците“

 
{{Цитатник|''И, што е тоа неповолно за македонската кауза, мислам на онаа што лошо се сваќа и што прилично нашироко преовладува во западна Европа? Македонија за Македонците, не Велика Бугарија, е нашиот идеал - рече попот-борец Тома Николов, чиешто раскажување јас го преставив во едно писмо од Блискиот Исток пред неколку недели. Така, гледате дека ние веѓе направивме извесен почеток со привремена влада на Македонија. Нашиот идеал е Македонија за Македонците и за него ние ќе се бориме. Јас се надевам дека Вие ќе и го кажете ова на Вашата англиска јавност. Востанието е македонско, вистинските ефикасни боречки чети се македонски. Четите не доаѓаат од Бугарија. Тие доаѓаат од македонскиот народ. Тие ќе продолжат да доаѓаат се дотогаш додека македонскиот народ ќе го поднесува лошото владеење на Турците'' <ref name="JM"><small>''J.M., Macedonian Rising - Daily News (London) August 12, 1903, p12''</small></ref>}}
 
Во [[август]] [[1903]] година со дозвола на [[Задгранично претставништво|Задграничното претставништво]] на територијата на [[Серски револуционерен округ|Серскиот револуционерен округ]] почнале да навлегуваат врховистички чети. Бројот на овие чети изнесувал околу 500 - 600 души на чело со [[Иван Цончев]], [[Атанас Јанков]] како и врховистичките војводи [[Јурдан Стојанов]] и [[Љубомир Стоенчев]]. Овие чети требало да и помогнат на [[ТМОРО]] во текот на [[Илинденското востание]] и Цончев за да навлезе во [[Македонија]] ги прифатил условите на [[Македонска револуционерна организација|Македонската револуционерна организација]] но тој неможел да се ослободи од своите разбирања:
 
{{Цитатник|''Целта е оваа: Македонија со своите партизански дејствија да ја исцрпи Турција, а потоа слободна Бугарија да удри со својата свежа, добро организирна армија''}}
 
Затоа во [[Сер]]ско [[Јане Сандански]] при средбата со врховистите истакнал:
 
{{Цитатник|''...Ние сакаме Македонија да биде автономна, независна, слободна, Македонија на Македонците... вие ја сакате слободата на Македонија... како средство, како етапа за идно завојување и присоединување, а кај нас слободата, автономијата на Македонија е легална во основа како цел. Ете каде е големата разлика меѓу Нас - внатрешните и Вас - врховистите''}}
 
== Извори ==