Разлика помеѓу преработките на „Википедија:Критериуми за добра статија“

прилагодувања според дискусијата (недовршено)
(Мала промена)
(прилагодувања според дискусијата (недовршено))
{{напатствие|ВП:КИС}}
Кога некоја статија е од добар квалитет, но не ги исполнува целосно [[Википедија:Критериуми за избрана статија|критериумите за да биде избрана]], тогаш уредувачите ја бележат како '''добра статија''' и таа станува дел од [[Википедија:Инкубатор|инкубаторот на Википедија]]. Ова им дава на википедијанците прегледност; со дополнителен труд и [[Википедија:Рецензија|рецензија]], добрите статии можат да станат [[Википедија:Избрани статии|избрани]].
__NOTOC__
[[Image:Artículo bueno.svg|right]]
Добрата статија е статија на Википедија која има соодветен квалитет како резултат на нашата работа, но не ги задоволува квалитетите пропишани како критериуми за статија од А класа или избрана статија. Добрите статии не се статии кои може веднаш да бидат избрани за главната страница, но се подготвени за понатамошно уредување и исполнување на критериумите од повисок степен. Добрата статија на Википедија треба да ги има следниве атрибути:
 
==Како статиите се бележат како добри==
#Да е-
Ако некоја статија ги исполнува минималните критериуми наведени долу, тогаш '''било кој уредувач''' може да го додаде шаблонот {{tl|добра}} на дното од страницата, пред категориите. Ова автоматски ја става статијата во [[:Категорија:Википедија:Добри статии]] и во [[Википедија:Инкубатор]].
#*(а) '''добро напишана''': нејзината проза е читка и граматички тточна;
#*(б) '''опфатна''': да содржи важни факти;
#*(в) '''веродостојна и прецизна''': тврдењата се веродостојни и се искористени авторитативни извори (Видете: [[Википедија:Цитирајте извори|цитирајте извори]]) кои прецизно и точно градат едно тело на публикувано и потврдено знаење и се придрижени со специфични докази и надворешни цитати; ова го вклучува постоењето на секција „Референци“ во која се наведени изворите, придружено со фусноти на соодветните места. Видете: [[Википедија:Почетен курс (Надворешни врски)|употреба на референци и надворешни]] врски;
#*(г) '''неутрална:''' презентира [[ВП:НГТ|објективност и неполаризираност]]; и
#*(д) '''стаблина:''' не е тема на уредувачки војни и нејзината содржина не се менува значајно од ден на ден.
#Да биде илустративна со:
#'''Слики.''' Има слики и други медиуми таму каде што е соодветно, со добар коменар на секоја слика и со прифатлив статус во врска со авторските права. Неслободните слики мора да бидат правилно [[Википедија:Подигнување на слики|лиценцирани и со соодветен извор]], а нивната фер употреба јасно означена.
 
==Критериуми за добра статија==
== Напатствија за понатамошно читање ==
Овие минимални критериуми се предуслов за бележење на статијата како добра:
=== Види исто така ===
#'''Целосно ја покрива темата''' и ги прикажува најважните погледи;
#'''Добро е напишана''': текстот има енциклопедиски тон и правилен правопис и граматика;
#Има соодветно '''форматирање''' (форматиран текст и структура со пасуси, внатрешни и надворешни врски, соодветни шаблони, интервики врски и категории);
#'''''Доволно'' е точна и проверлива''' со помош на веродостојни извори;
#'''Стабилна е''': не е подлежна на големи промени од ден на ден и нема активни уредувачки војни или расправии околку содржината.
#'''Илустрирана е''' со слики соодветни за темата кои се, по можност, слободни и без проблеми поврзани околу авторското право.
Овие критериуми не се строги. Тие се само еден мал показател за уредувачот да се одлучи дали да ја oбележи статијата. Најмногу од сè, треба да се [[Википедија:Користете здрав разум|користи здрав разум]].
 
==Разлики меѓу добра и избрана статија==
*[[:en:Wikipedia:Article development]]
#Ознаката „добра статија“ е '''наменета за уредувачите''', за да знаат кои статии имаат можност за дополнително усовршување на квалитетот. Ознаката „избрана статија“ е '''наменета за читателите''', за да знаат дека она што го читаат е пример за квалитет и веродостојност.
*[[:en:Wikipedia:Good article criteria]]
#Ознаката „добра статија“ се добива по '''груба оценка на еден уредувач'''. Ознаката „избрана статија“ се добива по '''строга рецензија''' и '''избор''' од страна на '''повеќе уредувачи'''.
#Иако и добрите и избраните статии треба целосно да ја покриваат темата, избраните статии '''не навлегуваат во непотребни детали'''. Сите дополнителни информации е пожелно да се сместени во други статии.
#...
#...
 
[[Категорија:ВикиПроект Рецензија]]
[[ar:ويكيبيديا:معايير المقالة الجيدة]]
[[en:Wikipedia:Good article criteria]]