Деловен план: Разлика помеѓу преработките

Додаден 1 бајт ,  пред 12 години
[непроверена преработка][непроверена преработка]
Бизнис планот е предмет на многу сатири. Сатирите се користат како образовно средство за да се подобри квалитетот на бизнис планот, а истовремено и за да се изрази цинизмот околу бизнис плановите. На пример,
*Пет критериуми за успешен бизнис план во биотехнологијата се користени од страна на Дилберт, комичните стрипови, за да ги потсетат луѓето што се не смеат да прават кога истражуваат и пишуваат бизнис план за почетен биотехнолошки бизнис. Scott Adams, авторот на Дилберт, е магистер по бизнис администрација (У.Ц. Берклеѕ) и го смета хуморот како средство за критика кое што може да го подобри однесувањето кон бизнисите и нивните менаџери. Тој има напишано многубројни критики за бизнис практики, вклучувајќи и бизнис планирање. Веб сајтот Дилберт.цом-Гамес има произведувач за изјави кој ги сатиризира изразувањата често пронајдени во изјавите. Неговата книга The Dilbert Principle-A-Cubicles’s Ese View of Bosses, Meetings, Management Ends and Other Workplace Afflictions (Дилбертовиот принцип-Преградено очно гледиште на газдите, состаноците, менаџментските завршетоци и други мачења на работното место) расправа за слабостите на менаџментот и нивните планови како што се опишани во комичните стрипови Дилберт напишани од страна на Scott Adams.
 
*Во статијата “South Park’s” Investing Lesion, The Motles Fool (Разновидниот будала), новинар на “F” ги користи Underpants Gnomes (гаќите на џуџето) за да ја илустрира заблудата при фокусирањето на целите, без чиста применета стратегија. Епизодата The Underpants Gnomes ги исмејува бизнис плановите на dot-com ерата.
Анонимен корисник