Деловен план: Разлика помеѓу преработките

Одземени 1.028 бајти ,  пред 12 години
[непроверена преработка][непроверена преработка]
Целосниот менаџмент на квалитетот (TQM) е бизнис менаџмент стратегија која тежнее кон вметнување на сознание за квалитетот во целиот организационен процес. Целосниот менаџмент на квалитетот беше нашироко употребуван во производството, образованието, телефонските центри, владата, и услугите во индустријата, како и во НАСА и научните програми.
 
====Правичен менаџмент====
 
[[За повеќе детали околу ова тема, погледнете под Правичен менаџмент.]]
 
Правичниот менаџмент (MBO) е процес на прифаќање на реалностите во една организација, така што менаџментот и вработените се согласуваат на реалностите и разбираат што се всушност во организацијата.
 
====Стратешко планирање====
[[За повеќе детали околу ова тема, погледнете под стратешко планирање.]]
Стратешко планирање е еден организационен процес или упатство за одредување на стратегијата на организацијата, и донесување на одлуки врз основа на доделување на изворите за тежнеење кон ова стратегија, вклучувајќи го капиталот и луѓето на самата организација. Разновидните бизнис аналитички техники можат да се употребат во стратешкото планирање, вклучувајќи SWOT (јакост, слабост, можности, и закани за организацијата) и PEST анализи (политички, економски, социјални, и технолошки анализи на организацијата) или STEER анализи кои вклучуваат социјално-културни, технолошки, економски, еколошки, и регулаторни фактори и ЕПИСТЕЛС (амбиентални, политички, социјални, технолошки, економски, легални, и духовни фактори).
 
===Образование===
====К-12====
Бизнис плановите се користат во некои програми во основните и средни училишта за да се изучат економските принципи. Њикиверситѕ го има својот Lunar Boom Town проект каде студентите од сите возрасти може да соработуваат меѓусебно со дизајнирани и ревидирани бизнис примероци и да вежбаат како да ги оценуваат истите при изучување на практични бизнис планирани техники и методи.
 
===Сатири===
Бизнис планот е предмет на многу сатири. Сатирите се користат како образовно средство за да се подобри квалитетот на бизнис планот, а истовремено и за да се изрази цинизмот околу бизнис плановите. На пример,
*Пет критериуми за успешен бизнис план во биотехнологијата се користени од страна на Дилберт, комичните стрипови, за да ги потсетат луѓето што се не смеат да прават кога истражуваат и пишуваат бизнис план за почетен биотехнолошки бизнис. СцоттScott АдамсAdams, авторот на Дилберт, е магистер по бизнис администрација (У.Ц. Берклеѕ) и го смета хуморот како средство за критика кое што може да го подобри однесувањето кон бизнисите и нивните менаџери. Тој има напишано многубројни критики за бизнис практики, вклучувајќи и бизнис планирање. Веб сајтот Дилберт.цом-Гамес има произведувач за изјави кој ги сатиризира изразувањата често пронајдени во изјавите. Неговата книга ТхеThe ДилбертDilbert ПринциплеPrinciple-А Цубицле’сA-Cubicles’s ЕѕеEse ВиењView офof БоссесBosses, МеетингсMeetings, МанагементManagement ЕндсEnds андand ОтхерOther ЊоркплацеWorkplace АффлицтионсAfflictions (Дилбертовиот принцип-Преградено очно гледиште на газдите, состаноците, менаџментските завршетоци и други мачења на работното место) расправа за слабостите на менаџментот и нивните планови како што се опишани во комичните стрипови Дилберт напишани од страна на СцоттScott АдамсAdams.
*Во статијата “Соутх“South Парк’с”Park’s” ИнвестингInvesting ЛессонLesion, ТхеThe МотлеѕMotles ФоолFool (Разновидниот будала), новинар на “Фоол он тхе Хилл”“F” ги користи УндерпантсUnderpants ГномесGnomes (гаќите на џуџето) за да ја илустрира заблудата при фокусирањето на целите, без чиста применета стратегија. Епизодата ТхеThe УндерпантсUnderpants ГномесGnomes ги исмејува бизнис плановите на Дотdot-цомcom ерата.
 
Погледни исто така:
*Бизнис случај
*Корпорациски финансии
*Пречекорување на трошоците
*Анализи на вредносна добивка
*Маркетинг план
*Оптимистички предрасуди
*Паркинсоновиот закон за тривијалност
*Препорака во општественото предвидување
*Дефицит од приходот
*Стратешки план
*Бизнис мотивирачки примерок
Анонимен корисник