Разлика помеѓу преработките на „Битка кај Мечкин Камен“

нема опис на уредувањето
[[Податотека:Flag of Kruševo Republic.svg|thumb|ляво|200px|Знамето на третиот одред на [[Питу Гули]]<ref>[http://www.promacedonia.org/bugarash/znmt/znmt.html Иванов, Иван, Български бойни знамена и флагове, изд. Св. Георги Победоносец, София 1998 г., „Знамената на освободителното движение и въстанията в Македония и Тракия“]</ref>]]
'''Битката кај Мечкин камен''' е една од најголемите и најкрвавите борби во екот на [[Илинденското востание]], битката се одиграла кај градот [[Крушево]].
 
=== Повод ===
 
[[Слика:PitoGuli.jpg|мини|десно|[[Питу Гули]]]]
[[Податотека:Flag of Kruševo Republic.svg|thumb|ляво|200px|Знамето на третиот одред на [[Питу Гули]]<ref>[http://www.promacedonia.org/bugarash/znmt/znmt.html Иванов, Иван, Български бойни знамена и флагове, изд. Св. Георги Победоносец, София 1998 г., „Знамената на освободителното движение и въстанията в Македония и Тракия“]</ref>]]
 
На [[3 август]] [[1903]] година е прогласена [[Крушевската република]]. На [[12 август]] повеќе од десетилјадна армија на Бахтиар паша го опкружува [[Крушево]]. На седницата на војводскиот совет е решено сите чети да се повлечат од градот, но војводата [[Питу Гули]] го напуштил собранието и одлучил да се бори, така од 1200 четници во градот, само неговите 370 заминале да го бранат.